El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha rebutjat els recursos dels tres acusats dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils i ha confirmat el processament, per a dos d'ells, per integració en organització terrorista, delicte de fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i delicte d'estralls en grau de temptativa, i el tercer per col·laboració amb organització terrorista.

El jutge desestima tant els recursos de les defenses com els de set acusacions particulars, que pretenien ampliar el processament per a 16 delictes d'assassinats terroristes i 140 assassinats en grau de temptativa.

Les acusacions particulars al·legaven que hi ha indicis en el sumari per poder acusar els tres processats pels atemptats de Barcelona i Cambrils, per haver organitzat actes decisius per a la comissió dels atemptats. A més, sol·licitaven que a un dels processats com a col·laborador, Said Ben Iazza, se li considerés un integrant més de la cèl·lula que va cometre els atemptats.

En el seu escrit, el jutge rebutja aquests arguments i manté que de les diligències sumarials de la causa no es pot deduir, racional i amb fonament la participació dels tres processats en els fets que les acusacions pretenen imputar-los amb "elements subjectius i conclusions no fundades en dades fàctiques objectives".

 

 

El magistrat considera que l'objectiu de la cèl·lula terrorista era cometre diversos atemptats mitjançant l'ús de l'explosiu que estaven fabricant a l'habitatge d'Alcanar, a Tarragona. Però l'explosió que es va produir el 16 d'agost del 2017 "frustra i impossibilita la possibilitat de seguir endavant amb els plans terroristes traçats, morint a conseqüència de la mateixa qui seria el líder del grup, i qui fins a la data s'hauria encarregat de dirigir als seus integrants i de planejar les accions del mateix, l'imam Abdelbaki es Satty ".

Andreu conclou que no hi ha indicis que els processats haguessin conegut o participat en els nous plans delictius adoptats per la resta dels integrants de la cèl·lula, després de l'explosió de l'habitatge d'Alcanar, "de manera que tampoc pot existir el condomini funcional del fet que requereix la jurisprudència perquè pugui estimar-se la coautoria pretesa pels recurrents".

Respecte a Said Ben Iazza, l'instructor es basa en la doctrina jurisprudencial per considerar-lo col·laborador amb la cèl·lula terrorista, a la qual va prestar la seva voluntària aportació, però en què en cap moment va arribar a integrar-se.

 

El magistrat, també, rebutja els recursos dels tres processats perquè considera que hi ha indicis racionals suficients per atribuir-los els delictes d'integració en organització terrorista, delicte de fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i delicte d'estralls en grau de temptativa.