L'Audiència Nacional ha ordenat investigar pressions del PP a Luis Bárcenas. En una interlocutòria d'aquest divendres, el tribunal ha estimat un recurs de la Fiscalia Anticorrupció i ha revocat l'arxivament de la peça 36 del cas Tàndem —que es va obrir per investigar les presumptes pressions exercides per la formació sobre l'extresorer del Partit Popular i el seu antic advocat Javier Gómez de Liaño. És així com la Secció Tercera Penal ha considerat "prematura" la decisió del Jutjat Central d'Instrucció 6, el titular del qual és el magistrat Manuel García Castellón.

La cosa és que en el marc d'aquesta peça es van trobar uns arxius d'àudio "que posarien de manifest de manera indiciària un encàrrec realitzat per terceres persones vinculades al Partit Popular a fi d'aconseguir, mitjançant pressions a Luis Bárcenas i al que aleshores era el seu lletrat en el sumari conegut amb Gürtel, Javier Gómez de Liaño, que no sortissin a la llum informacions comprometedores o perjudicials per al Partit Popular vinculades amb l'esmentat sumari". Llavors, revoca l'arxivament i argumenta que hi ha diligències d'investigació perdudes per la Fiscalia que no s'han practicat —alhora que hi ha "indicis de la comissió de delicte".

La Fiscalia i l'Operació Kitchen

Però la sala sí que ha desestimat la incorporació de la peça 36 a la peça 7 de l'Operació Kitchen, per tal de no entorpir la ja molt avançada tramitació d'aquesta última causa. I és que la instrucció d'aquesta causa ja està conclosa, un cop s'ha investigat la presumpta operació muntada per sostreure documentació a Bárcenas. En el recurs de la Fiscalia s'assenyalava que la peça 36 s'havia obert arran de la inhibició del Jutjat d'Instrucció 2 de Marbella, acordada en unes diligències en les quals s'havien ordenat unes entrades i registre al domicili d'Halit Sahitaj i Jana Kleiner: "Arran de l'esmentada entrada i registre, els investigadors van tenir accés a una adreça de correu electrònic en què constaven quatre arxius d'àudio que, a data 20 d'octubre del 2014, van ser remesos, des de l'adreça de correu electrònic corresponent, al despatx professional del lletrat Javier Gómez de Liaño".

Segons el recurs, a partir dels àudios es va oficiar la policia perquè emetés un informe i identifiqués els tres interlocutors en els quatre arxius remesos a l'adreça de correu electrònic de Gómez de Liaño —que eren de José Luis Moreno Cela, Mónica Gil Manzano i Juan Ramón Días Moro. El fiscal demanava citar els tres interlocutors un cop s'estimés el recurs i es reobrís la peça. En el mateix informe policial es posava de manifest informació relativa a Halit Sahitaj, "concretada en anotacions realitzades pel comissari José Manuel Villarejo i relatives a suposats pagaments rebuts per Gómez de Liaño que podrien resultar comprometedors, als quals, a més, es fa referència en els quatre arxius d'àudio a fi d'utilitzar-los com a elements de pressió".