La justícia torna a la càrrega. El jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea ha ordenat a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que investigui els pagaments que suposadament van rebre els fundadors de Podemos del govern de Veneçuela, segons assegura l'ex-cap de la intel·ligència veneçolana Hugo "El Pollo" Carvajal en el marc de la causa sobre el presumpte finançament il·legal de la formació morada.

El magistrat de reforçament del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 ha encomanat a la unitat policia que indagui en les transferències per valor de 142.000 dòlars que haurien rebut de Veneçuela tant Carolina Bescansa, com Jorge Lago i Ariel Jerez, mitjançant l'empresa Viu Comunicaciones, segons ha pogut confirmar Europa Press. A més, Gadea també ha encarregat a la UDEF diligències encaminades a investigar suposats cobraments de Juan Carlos Monedero i la seva presència en la nació caribenya.

Nicolás Maduro i Hugo Chávez

En la seva compareixença judicial del passat 27 d'octubre davant del titular de l'esmentat jutjat, Manuel García-Castellón, Carvajal va assenyalar Monedero, Bescansa, Lago i Jerez com a receptors dels fons que haurien arribat a Podemos des de Cuba i Veneçuela. Abans, el 20 de setembre, "El Pollo" va declarar voluntàriament davant García-Castellón en el marc d'unes diligències sobre terrorisme internacional. Les seves paraules van propiciar la reobertura d'una causa arxivada el 2016 sobre el presumpte finançament il·legal de Podemos, que fins aleshores només es recolzava en l'anomenat Informe PISA.

Carvajal, que es va comprometre en la seva primera compareixença a reforçar amb proves el seu testimoni, va entregar a l'Audiència Nacional uns arxius entre els quals s'hi trobava una ordre de pagament que hauria girat Nicolás Maduro l'any 2014 per abonar 142.000 dòlars a Bescansa, Jerez i Lago per l'encàrrec que els hauria fet el govern de Veneçuela per idear el "disseny polític comunicacional" de l'estand de la petroliera estatal PDVSA en el XXI Congrés Mundial de Petroli celebrat l'any 2014 a Moscou.

El paper de Monedero

Això mateix, "El Pollo" va aportar una altra ordre de pagament que hauria dictat el mateix Hugo Chávez l'any 2008 per pagar 6,7 milions de dòlars a la Fundació CEPS, vinculada a Podem, per "propiciar un canvi polític encara més afí al govern bolivarià". En aquest document se citaria expressament a Pablo Iglesias, Jorge Vestrynge i Monedero com a "destacats professors" als quals definiria com a "aliats naturals de la revolució bolivariana".

A més, en un escrit inclòs en aquest bloc documental, Carvajal va indicar que Monedero hauria recollit en mà en un hotel de Caracas 600.000 euros que haurien sortit de l'ambaixada de Cuba a Veneçuela. Quelcom que s'emmarca en el "procés de col·laboració" amb la justícia espanyola que Carvajal va anunciar després de ser detingut el passat 9 de setembre a Madrid.

 

Imatge principal: Entrada de l'Audiència Nacional / Europa Press