L'Audiència Nacional ha denegat l'expulsió de l'estat espanyol de Said Ben Iazza que demanava la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres amb l'argument que la condemna de vuit anys de presó pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i a Salou encara no és ferma, informa l'agència ACN aquest dimarts. Ben Iazza està condemnat per un delicte de col·laboració amb organització terrorista en una sentència recorreguda davant la sala segona del Tribunal Suprem. El 25 d'abril es va demanar l'expulsió del condemnat del país en el marc d'un expedient sancionador incoat contra ell per la Secretaria d'Estat de Seguretat com a participant en activitats contràries a la seguretat nacional. Tant la Fiscalia, com les acusacions com les defenses s'oposaven a l'expulsió.

Said Ben Iazza va ser condemnat a vuit anys de presó, 18 anys d'inhabilitació i cinc de llibertat vigilada. El tribunal estipula que atès que la sentència encara no és ferma, "l'eventual sanció administrativa d'expulsió no podria ser executada". Contra la decisió hi ha la possibilitat de presentar un recurs de súplica en el termini de tres dies.

Cal recordar que l'Audiència Nacional va condemnar el jove, que treballava en una carnisseria de Vinaròs, per haver deixat una furgoneta i la seva documentació als terroristes de Ripoll mentre preparaven els explosius en un xalet d'Alcanar. Ben Iazza està en llibertat provisional des del setembre del 2021, ja que havia complert el màxim de presó preventiva, quatre anys, la meitat de la seva pena.

El govern espanyol havia demanat la seva expulsió

El Ministeri de l'Interior va demanar a l'Audiència Nacional a finals del mes passat l'autorització per expulsar d'Espanya Said Ben Iazza, en llibertat provisional des del setembre del 2021. En un escrit, la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional explicava que havia obert un procediment administratiu sancionador d'expulsió a Ben Iazza arran d'una denúncia de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil per la seva presumpta participació en "activitats contràries a la seguretat nacional". L'advocat d'alguns dels mossos d'esquadra afectats s'ha oposat a l'expulsió perquè això impediria l'execució de la futura sentència del Suprem.

D'altra banda, aquest mateix 2023, el govern espanyol i el del Marroc han acordat expulsar Driss Oukabir, condemnat a 36 anys de presó pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, perquè compleixi la resta de pena al país magrebí d'on procedeix. Es tracta d’un tràmit de caràcter administratiu que es pot fer sense disposar d’una resolució judicial. Oukabir estava complint la pena en una presó del País Valencià. Els atemptats van causar 16 morts i més d’un centenar de ferits. En un inici, Oukabir va ser condemnat a 46 anys de presó, però l’Audiència Nacional li va rebaixar la pena a 36 estimant parcialment els recursos presentats.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va declarar que aquesta notícia "és una oportunitat valorar feina dels Mossos, aquells dies tan difícils i reconèixer de nou la professionalitat del cos en una situació tan extrema". Elena no va voler valorar específicament la decisió, ja que és "un tràmit administratiu competència de l'estat, que es va començar fa dos anys i finalitza amb aquesta decisió". "S'entén que seguirà complint la condemna que mereix per la seva participació en els atemptats".