Luis Bárcenas és, aquests dies, de plena actualitat. Aquesta setmana ha començat el segon judici al qual s'enfronta. Però el primer, pel qual va ser condemnat a 29 anys de presó, torna avui a l'actualitat. Es tracta de la peça de la primera època de la Gürtel. Hi ha tornat perquè l'Audiència Nacional ha fixat la pena màxima de presó que haurà de complir: un total de 12 anys. El mateix ha fet amb la seva dona, Rosalía Iglesias, que haurà de complir un màxim de set anys i mig de presó.

En una interlocutòria aquest dimecres al migdia, el tribunal que va jutjar la causa ha fixat, en el tràmit d'executòries, que la pena màxima de l'extresorer del PP sigui de 12 anys de presó. És el triple de la pena més alta imposada, la de blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública. Totes dues estan penades amb quatre anys de privació de llibertat. D'acord amb la doctrina del Suprem, l'Audiència Nacional també compensa les compareixences als jutjats quan estava en llibertat provisional: 15 dies per les 154 compareixences. I li compensa 22 dies pels 44 mesos de retirada de passaport.

Pel que fa a Rosalía Iglesias, la sala de l'Audiència Nacional estableix la pena màxima a complir en set anys i sis mesos. És el triple de la pena més alta, la del delicte de blanqueig de capital. En el cas de la dona de Bárcenas, li compensen sis dies per les 57 compareixences i quinze dies més pels 30 mesos de retirada del passaport.

Les dues interlocutòries assenyalen que, en virtut de l'article 76 del Codi Penal, el compliment efectiu de condemnes no pot superar el triple del temps per la pena més gran que s'imposa.

Segon judici ajornat

Estava previst que hi hagués sessions del judici dels papers de Bárcenas de dilluns a dijous a l'Audiència Nacional. Finalment, però, ahir va ser l'últim dia d'aquesta setmana. El tribunal que presideix la vista oral ha acceptat ajornar-lo, com havia demanat la defensa de Cristóbal Páez, exgerent del PP que es troba confinat per haver donat positiu en coronavirus. Tot plegat ha impedit la declaració del principal acusat, l'extresorer Luis Bárcenas, en plena campanya electoral catalana. Una circumstància que, després dels danys ja patits, els populars volien evitar, costés el que costés. El pròxim dilluns es valorarà si es pot reprendre.

En el seu escrit a la Fiscalia Anticorrupció la setmana passada, Bárcenas relatava com el partit conservador va finançar-se il·legalment durant gairebé tres dècades, entre els anys 1982 i 2009. Ho feia a través de donacions d'empreses –que sobrepassaven els límits legals de la llei de partits– i algunes d'aquestes tenien contraprestacions a canvi de suculents contractes públics. I assenyalava directament l'expresident Mariano Rajoy, que ho sabia tot.