L'Audiència Nacional ha acordat aquest dijous la llibertat sota fiança de 5.000 per a Ferran Jolis, un dels 9 CDR detinguts el passat 23 de setembre sota una acusació de terrorisme durant l'Operació Judes, segons ha informat Alerta Solidària. Segons fonts de la defensa, l'Audiència Nacional ha estimat l'escrit en què demanaven la modificació de la situació personal de Ferran Jolis. Ara s'està tramitant el pagament de la fiança i, segons les mateixes fonts, esperen que pugui sortir aquest mateix dijous de Soto del Real.

L'Audiència ha establert per a Jolis les mateixes mesures cautelars que va imposar als altres tres CDR que van ser alliberats sota fiança divendres passat, segons fonts del tribunal. Així, Jolis haurà de comparèixer tots els dilluns al jutjat de la seva residència, se li prohibeix sortir de l'Estat i haurà de fixar un telèfon, un domicili i una persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial.

Jolis, membre del CDR de Santa Perpètua de Mogoda, és un dels dos detinguts el 23 de setembre que van ser atesos per un advocat d'ofici. Va declarar tant davant de la Guàrdia Civil com a l'Audiència Nacional. A principis de desembre, el seu nou advocat va presentar una querella davant dels jutjats de Sabadell pel tracte rebut des de la seva detenció fins al seu empresonament, ja que considera que es van vulnerar els seus drets fonamentals.

En el sumari del cas, s'atribueix a Jolis la creació dels Equips de Resposta Tàctica(ERT). Segons es recull en el sumari, Jolis va declarar davant de la Guàrdia Civil que li van demanar consell sobre si era viable garantir les comunicacions durant una setmana i sense límit de despeses per una ocupació "pacífica" del Parlament amb la intenció que el president de la Generalitat, Quim Torra, "s'hi quedés tancat el dia D".

Segons la resolució judicial, a la qual ha tingut accés l'ACN, l'Audiència Nacional ha valorat que Jolis forma part dels investigats que "no van tenir contacte material amb explosius tot i la seva participació en els fets". Per això, li modifica la situació de presó incondicional i la podrà eludir pagant una fiança de 5.000 euros. En la mateixa resolució es recull que la fiscalia no es va oposar a la possibilitat de fixar aquesta fiança a l'empresonat.

En Ferran Jolis és el quart CDR alliberat en les últims dies després que el passat 20 de desembre també sortissin en llibertat sota fiança en Xavier Buigas, en Guillem Xavier Duch y l'Eduardo Garzón. Tot i que ells quatre són en llibertat, Alexis Codina, Germinal Tomàs i Jordi Ros encara són en presó provisional.

Després d'aquesta notícia, Alerta Solidària ha assegurat que seguiran treballant perquè tots els CDR puguin sortir en llibertat i ha recordat que tots aquestes fiances s'estan pagant a través del fons familiar dels detinguts i que la Caixa de Solidaritat ha assumit bona part dels costos jurídics.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat