L'Audiència Provincial de Lleida ha confirmat la condemna a un any d'inhabilitació i 6 mesos de multa per a l'exalcalde d'ERC d'Alcarràs Miquel Serra. Així doncs, el tribunal ha desestimat el recurs d'apel·lació de Serra i ha ratificat la condemna per no haver despenjat estelades d'una plaça pública ni retirar una placa commemorativa del referèndum a les eleccions de 2019, com li va exigir la Junta Electoral Provincial. L'exalcalde ha assegurat que el seu cas és una "persecució política" i ha subratllat que la pena és "desproporcionada". "Per defensar la llibertat d'expressió em demanen 1 any d'inhabilitació per càrrec públic", ha lamentat en un comunicat. 

Serra ha denunciat l'arbitrarietat de la causa: "Hi ha irregularitats en el requeriment, i hem hagut de recusar el jutge d’instrucció més d’una vegada".  A més, a les seves xarxes socials ha assenyalat: "Després d’haver de recusar dos cops el jutge que havien designat per jutjar-me al ser el mateix que em denuncià cap sorpresa amb la sentència!". En el tuit, recorda que tot plegat és per no treure les banderes i la placa.

TUIT Miquel Serra

Per la seva banda, el seu partit, Esquerra Republicana de Catalunya, ha mostrat el seu suport a Serra i ha denunciat que el seu cas és un exemple de totes les causes encara pendents derivades de l’1-O. "En un context repressiu que no ha acabat", han sentenciat en un comunicat. 

Una inhabilitació anterior de tres mesos

Fa aproximadament un any, el jutjat penal 3 de Lleida va condemnar a Serrà a tres mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència per haver facilitat la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 al municipi. Concretament, va quedar inhabilitat pels càrrecs d'alcalde, tinent d'alcalde, regidor o qualsevol càrrec electe en una administració local. A més, Serrà va rebre una multa de 450 euros. La fiscalia li demanava una pena d'un any i tres mesos d'inhabilitació. Per la seva banda, Serra defensava la seva absolució. 

La defensa de l'exalcalde va negar que Serra facilites l'obertura del centre cultural Lo Casino per fer les votacions de l'1-O, per contra afirmava que no va rebre els requeriments de la delegació del govern espanyol per impedir que es portés a terme i va negar haver donat cap instrucció a la ciutadania sobre anar a votar o que fer en cas que aparegués la policia. Per contra, Serra va defensar que la seva responsabilitat com a alcalde l'1-O va ser la de "vetllar per la gent del municipi i mantenir l'ordre públic".