Malgrat el parer de la fiscalia i el vot en contra d'un dels jutges, l’Audiència ha decidit reclamar a l’advocat Gonzalo Boye una indemnització de 200 milions de pessetes -1,2 milions d’euros- pel cas del segrest de l’empresari Emiliano Revilla per part d’ETA l’any 1988.

La sala del Penal ha ordenat executar la responsabilitat civil i rebutja que hagi prescrit la pena, tot i que la jutja sí ha acceptat la prescripció de la pena dels altres condemnats, segons fonts del cas.

Boye va ser condemnat l’any 1996 com a responsable d’un delicte de detenció il·legal a una pena de 14 anys i 8 mesos de presó, dels quals en va complir 6.

El cas es va tornar a posar en marxa quan el 2018 l’advocat de Revilla va reclamar reactivar l’embargament. Ara el tribunal ha ordenat fer-lo efectiu i “aprofundir en la investigació patrimonial” de l’advocat.

Per contra, Boye argumenta que la responsabilitat civil va prescriure l’agost del 2012, quan havia transcorregut 15 anys des del darrer i únic requeriment de pagament.

La interlocutòria inclou un vot particular del magistrat Ramón Sáez Valcárcel que considera que la sentència va prescriure abans que l’advocat de la víctima actués el 2018. A parer d’aquest jutge, la decisió de l’Audiència altera la doctrina del tribunal sobre execució de sentències. Recorda, a més, que la Fiscalia no està d’acord amb aquest criteri.

Boye, responsable de la defensa dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, ha aconseguit els darrers mesos atraure l'atenció de l'Audiència. Així mateix, el seu despatx ha patit diferents assalts, els responsables dels quals encara no han estat identificats.