Aturada parcial. L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutge del cas Volhov, sobre suposats il·lícits en l’independentisme català, que justifiqui millor la investigació  sobre el patrimoni  de Josep Lluís Alay, cap de l’Oficina del president Puigdemont, i sobre la feina que va fer la Diputació de Barcelona. El fiscal anticorrupció, Fernando Maldonado, va presentar recurs contra aquesta investigació encarregada pel titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, el maig passat a la Guàrdia Civil en considerar-la “prospectiva”, un fet prohibit en l’àmbit penal.  La secció 21 de l’Audiència descarta que sigui una investigació d’”inquisició general”, però revoca la resolució del jutge i li ordena que la torni a fer de forma més motivada.

En la resolució ara revocada, el magistrat Aguirre  encarregava a la Guàrdia Civil investigar el patrimoni de Josep Lluís Alay, tot raonant que el seu antecessor a la Diputació de Barcelona, com a cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament, és investigat per suposades irregularitats en l’adjudicació de subvencions a entitats properes a Convergència. L’Audiència de Barcelona raona que aquesta investigació es va iniciar fa sis anys i que “certament el mer fet de substituir a una persona en el càrrec no és una sospita sòlida”. Amb tot, el tribunal hi afegeix que el segon argument de jutge és que assegura que quan Alay va assumir la feina a la Diputació també es van resoldre algunes subvencions sota sospita i això el tribunal ho considera “una solidesa que justificaria la investigació del seu patrimoni”. Per això, li ordena que refaci l’encàrrec a la Guàrdia Civil i sense saber els resultats ja aportats sobre els viatges d'Alay en nom de la Diputació de Barcelona.

Investigació "excèntrica"

El maig passat, el director de l’Oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, va qualificar d’”excèntrica aquesta resolució del titular jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, en la qual indica que amplia les investigacions contra ell i li ofereix si vol personar-se en el cas Diputació de Barcelona.  “És excèntrica perquè la resolució no té cap suport legal, partint d’una investigació il·legal, per prospectiva i  perquè l’oferiment de personar-se quan la llei no preveu aquesta possibilitat per a un potencial investigat”, afirmava l’advocat d’Alay,  el penalista Gonzalo Boye, en el recurs de reforma presentat davant l’Audiència de Barcelona, en el qual demana que aturi aquesta instrucció perquè és  amb finalitats “persecutòries”.

El magistrat Joaquín Aguirre investiga Alay en el cas Volhov, derivat del cas Diputació, però no en aquest. “És una invenció d’aquest procediment que es digui que  Alay té contactes amb la màfia russa i el Kremlin”,  reblava Boye.

El cas del Mosso

D’altra banda, el jutge del cas Volhov, ha citat a declarar com a investigat el director de l’Oficina del president Puigdemont aquest mes de juliol. En aquest cas, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona vol aclarir si Josep Lluís Alay es va aprofitar d’informació reservada en demanar a un agent dels Mossos d’Esquadra si hi havia un control o requeriment policial contra ell, el juliol de 2020. L’agent dels Mossos també ha estat citat com a investigat.