L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la causa sobre les càrregues policials a la Fundació Trinijove de Barcelona durant el referèndum de l'1 d'octubre. El tribunal rebutja l'arxiu de la causa fins a aclarir les ordres dels comandament policials.

El jutjat d'instrucció número 7 havia acordat l'arxiu provisional d'aquesta peça separada, però tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat havien recorregut. En la seva interlocutòria el tribunal es pronuncia de forma general i rebutja arxivar investigacions sobre centres concrets fins que s'acordi des de la peça principal, on s'han d'aclarir, diu, les ordres dels comandaments.

La magistrada considera correcta la decisió d'obrir peces separades per a cada centre de votació on s'haurien produït lesions, però remarca que "això no significa que cadascuna de les peces pugui tramitar-se de forma independent i desconeixent allò instruït en la peça principal, on consten aportats informes de l'actuació global, de la intervenció de cadascun dels dispositius, de les ordres concretes rebudes, etcètera".

Ordres del dispositiu conjunt

La investigació, diu, "no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global, atès que l'anàlisi de les ordres donades pels responsables de l'operatiu conjunt i de cadascun dels suboperatius i l'execució de les mateixes permetran posar en evidència si els fets revesteixen o no caràcters de delicte".

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de Barcelona, Jaume Asens, ha celebrat des de Twitter que s'hagi reobert aquesta causa, però també que la magistrada vulgui aclarir quines ordres es van donar des dels comandaments. "Fa mesos que ho denunciem: darrere dels agents imputats hi ha comandaments que tenen responsabilitat penal sobre els fets", ha apuntat Asens.

A parer seu, aquesta resolució és una "gran notícia" per a les desenes de veïns ferits que han vist com les seves investigacions es van tancar en fals, ja que la magistrada creu que no es pot tancar cap peça separada fins que s'acordi així des de la causa principal, que és on s'hauran d'analitzar les ordres dels comandaments. Segons Asens, ara s'haurien de reobrir totes les peces arxivades i que els màxims responsables policials i polítics de l'operatiu "seguin a la banqueta dels acusats". 

El també candidat d'En Comú Podem a les eleccions espanyoles ha constatat que totes les intervencions policials a les escoles van seguir un mateix patró, que era "buscar la màxima contundència per generar pànic entre els votants". "Cal que els màxims responsables d'aquesta repressió planificada donin explicacions al jutjat", ha reblat.

Asens ha avisat que l'Ajuntament continuarà treballant per aclarir els fets, tot i que des de l'Advocacia de l'Estat i des de fiscalia es pretengui expulsar el consistori de la causa.