L'Audiència de Barcelona ha condemnat dos CDR que van participar en la vaga general del 8 de novembre del 2017 a tres anys i mig de presó i a un any, respectivament. Els altres dos acusats jutjats han quedat absolts.

Tots quatre estaven acusats de tallar la B-20 i provocar desordres públics. Segons la sentència, els dos condemnats, "amb la finalitat d'alterar la pau pública, van tallar el trànsit de vehicles, en els dos sentits de la marxa, tall que van mantenir fins a les 11 del matí, i van causar una gran retenció, pròxima als 13 quilòmetres de trànsit rodat que va afectar gairebé 4.000 vehicles i 750 camions".

Segons la sala, els dos acusats van mantenir enfrontaments verbals i gestos amb els conductors que volien passar. I això, diu la sentència, va provocar "nombroses situacions de conflicte". De fet, un dels condemnats va arribar a colpejar un conductor, que el va denunciar i segueix un procediment judicial paral·lel. Els manifestants van sacsejar diversos vehicles.

Amb tot, durant el judici, els mossos d'esquadra que van declarar van assegurar que la concentració que va començar a primera hora del matí, fruit de l'aturada general del 8 de novembre del 2017 posterior a l'1-O, va ser en tot moment pacífica.

 

Els Mossos d'Esquadra van intentar que els manifestants obrissin el pas a la circulació, però aquests s'hi van negar. Després de negociar amb Francisco José G. R., que "es va comportar en tot moment com a responsable del piquet", els Mossos van poder obrir un carril de circulació en alguns moments, fins que els manifestants van decidir marxar voluntàriament.

Per tot això, condemna Moisés F. D. a un any de presó per desordres greus. Francisco José G. R. va ser condemnat el setembre del 2017 a tres mesos de presó per desordres públics i per això li apliquen l'agreujant de reincidència, i la pena puja fins als tres anys i mig. Els altres dos encausats queden absolts. La sentència es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ho van negar tot

Els acusats van explicar durant el judici que els va convocar la Intersindical i que es tractava d'una vaga general. "Per la república? No vaig sentir res d'això", va declarar un dels processats. "Les vagues es fan sempre per una raó", explicava mentre negava cap classe d'enfrontament entre manifestants i conductors: "Davant un cotxe no tenim defensa. No podem intimidar".

També van negar que hi hagués "cap conflicte amb els Mossos". De fet, els agents que van declarar van dir que no hi va haver "cap incident entre cotxes i manifestants" i que ningú els dirigia. També van negar que sentissin amenaces, i davant la insistència de la fiscal només van concretar que eren els conductors que insultaven els manifestants que els impedien circular.