L'Audiència Provincial de Barcelona ha arxivat definitivament la causa contra nou independentistes pel tall de l'AVE a Sants el 8 de novembre del 2017. Segons ha indicat Alerta Solidària l'arxiu s'ha produït després que l'Audiència hagi desestimat el recurs d'apel·lació de la fiscalia contra l'arxiu del jutjat de primera instància.

Alerta Solidària celebra l'arxiu després que "durant tres anys la fiscalia ha intentat insistentment seure a la banqueta" els nou investigats. També subratlla que aquesta causa és "una més dels centenars que engloba la macrocausa contra l'independentisme" i subratlla que "no seria tan gran sense la inestimable col·laboració dels Mossos d'Esquadra que, com en aquest cas, van engegar la investigació".

El col·lectiu ha felicitat les persones encausades per "mantenir-se fermes i desobedients durant tot el procediment contra un sistema judicial injust", i ha afegit que seguirà "lluitant" per l'absolució i l'arxiu de totes les causes, per la "llibertat" dels presos i pel "lliure retorn" dels exiliats. "Continuarem tallant vies i camins fins que la classe treballadora dels Països Catalans assoleixi la plena independència", afirma l'entitat en un comunicat.

"Protesta no violenta"

L'Audiència ha decretat l'arxivament de la causa ja que considera que la protesta no va ser violenta i que la presència dels manifestants va ser "efímera". En la seva interlocutòria l'Audiència accepta així els arguments de la jutge instructora ja que inclou que si bé la presència dels imputats "perseguia, entre d'altres finalitats, impedir la circulació de trens", l'acció  es va dur a terme amb un grup d'unes 500 persones "a mode de protesta i no de forma violenta".

El tribunal també qüestiona que els investigats tinguessin "una intensitat suficientment intimidatòria" amb els usuaris dels serveis de tren o amb les empreses Renfe-Adif "tenint en compte la presència tant efímera" que van tenir a l'interior de la via.