L'atzar podria resoldre qui es queda amb l'alcaldia en dos pobles de Catalunya. Rasquera, a la Ribera d'Ebre, i Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva, han registrat un empat tècnic a les eleccions municipals del 28 de maig. A Rasquera sembla que la decisió es prendrà llançant una moneda a l'aire, i a Sant Feliu de Buixalleu també podrà ser així si no ho evita la Junta Electoral. En aquesta darrera població ERC i Junts han empatat en nombre de vots, amb 227, i per tant  els pertoquen tres regidors i el quart està en joc en funció de qui guanyi el desempat. El resultat està ara en mans de la Junta Electoral, ja que s'han impugnat uns vots a favor dels republicans que tenien pintades de bolígraf. Si aquests vots són vàlids, la victòria seria per als republicans, per la mínima. Si no, caldrà decidir mitjançant sorteig qui es queda amb l'alcaldia del municipi.

A Rasquera, l'empat ha estat entre Junts i Solidaritat per la Independència, amb 132 vots, i dos regidors cadascun. ERC ha aconseguit dos més, i l'última està a l'aire. En aquest cas, l'atzar serà qui resolgui si aquest regidor és per a Junts o Solidaritat, un cop es decideixi, començaran les negociacions per investir l'alcalde. 

Com serà el sorteig?

La llei electoral (Loreg) contempla a l'article 196 que en cas d'empat s'ha de decidir mitjançant un sorteig, tot i que, no s'especifica com s'ha de fer i, per tant, ho han de decidir els municipis. Segons apunta RAC1, existeixen precedents de diversos pobles que han llançat monedes a l'aire per decidir l'alcaldia del poble, i d'altres han posat dos papers amb el nom dels partits en una urna.