La internacionalització del procés sobiranista ha posat en més d’una ocasió en dificultats el govern espanyol, ja que els darrers mesos mitjans d’arreu del món s’han mostrat favorables a la causa independentista, especialment des que part del Govern ha marxat a l’exili davant la persecució judicial a la qual ha estat sotmès.

Per això, a la intensa activitat diplomàtica que ha intentat desenvolupar el Ministeri d’Exteriors —setge als actes independentistes a l’estranger, intercanvi de favors amb altres cancelleries, repetides missives d’ambaixadors a mitjans exteriors i pressió a les autoritats catalanes per evitar qualsevol promoció de l’independentisme— se suma ara un premi específic dirigit a corresponsals estrangers.

Es tracta dels Premis de Periodisme Palacio de Viana, que pren el nom de la residència oficial del ministre espanyol d’Exteriors, i que estaran dotats amb 36.000 euros en la seva primera edició, amb tres premis dotats amb 12.000 euros cadascun.

Segons avança El Confidencial Digital, la intenció del ministeri que dirigeix Alfonso Dastis serà premiar articles sobre política exterior. Dos dels premis s’acullen a aquest principi, ja que n’hi haurà un per al millor article sobre política exterior en premsa escrita, i un altre per al millor programa de ràdio i televisió sobre política exterior. Ara bé, hi ha un tercer premi que ja comença a aixecar controvèrsia, ja que serà premiat l’article d’un corresponsal estranger que millor contribueixi a la bona reputació d’Espanya. És a dir, que marca no només el contingut de l’article, sinó la línia ideològica del mateix, esdevenint, de fet, en una recompensa per parlar bé del govern espanyol i la seva acció política.

Els premis són una iniciativa de la Direcció General de Comunicació i Informació Diplomàtica, i es finançaran amb el pressupost ordinari.