Más Madrid manté la croada contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per la gestió de la pandèmia de la covid. Ara, el partit ha desplegat dues lones amb el nombre de morts a les residències de la Comunitat de Madrid durant la primera onada de la covid-19, en concret, 7.291 en l'aniversari dels "1.500 dies dels protocols de la vergonya". Les pancartes s'han situat a l'avinguda de l'Albufera, al pont de Vallecas, i a la incorporació de l'M-30 des de la prolongació d'O'Donnell, al Parc de la Elipa, a Moratalaz. I es pot llegir "7.291. No. No s'anaven a morir igual. 1.500 dies des dels protocols de la vergonya. 7.291 persones mortes en residències. 0 explicacions". 

Más Madrid ha detallat que les lones pretenen "recordar la memòria de totes aquestes persones mortes en residències sense derivació hospitalària, i per recordar que es continuarà reclamant responsabilitats i justícia i que mai caurà en l'oblit". "Ho recordarem per terra, mar i aire, en jutjats i en barris, en lones de parets i en parlaments", han recalcat. 

Per la seva banda, la portaveu de la formació a l'Asamblea de Madrid, Manuela Bergerot, ha apuntat a les seves xarxes socials que "no, no s'anaven a morir igual. No oblidem i no pararem fins a tenir justícia".

La qüestionada gestió de la pandèmia d'Ayuso

La gestió de la pandèmia del coronavirus des del govern d'Isabel Díaz Ayuso ha estat en qüestió des del primer moment. A banda de les morts a les residències, que des de fa anys denuncia Más Madrid i altres partits polítics, la construcció de l'Hospital de Emergencias Enfermera Zendal és una altra de les iniciatives més criticades. Les últimes dades que es van saber sobre aquest centre és que segons elDiario.es, durant el 2023 va haver-hi 489 pacients ingressats, una dada que representa un 1,33 de mitjana al dia, la majoria d'ells amb problemes motors que necessiten rehabilitació i teràpia ocupacional. Durant els primers mesos del 2024, s'han registrat només 70 pacients. La caiguda de pacients és evident si es comparen les dades amb les del 2021, on 9.091 persones van estar ingressades. A més, segons les dades que revela elDiario.es, l'estada dels pacients ha augmentat fins als 49 dies de mitjana, enfront dels 13 del 2022, o els 9 dies del 2021. 

Només el 17% dels llits instal·lats estaven funcionant (73 de les 426) el 2023, el percentatge més baix de tots els hospitals madrilenys. El 2024, la xifra augmenta fins als 90 llits, i segons la conselleria de Sanitat, la mitjana d'ocupació és del 86%. Al Zendal cada llit està ocupat de mitjana per sis pacients a l'any, mentre que a l'Hospital Universitari Doce de Octubre són 39, o els 58 que passen per la Fundació Jiménez Díaz.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!