Podemos s'ha donat per vençut. La formació que encapçala Ione Belarra ha assumit el veto que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha marcat a Irene Montero, que finalment es queda fora de les llistes de les eleccions generals del 23-J. També ha reconegut el paper "modest" al qual ha quedat relegada dins la coalició de forces d'esquerres de tot l'Estat. "La nostra feina serà posar-nos al darrere de Yolanda Díaz i fer el que ens demani", ha dit Belarra. Podemos ha deixat clar que considera "injust" el veto i que Montero continuarà sent una "part indispensable" del partit en el futur.

Ione Belarra reivindica que han interposat "l'interès col·lectiu" per sobre del partit

"El veto que Yolanda Diaz i Sumar han posat sobre la Irene és un error", ha afirmat Belarra en una intervenció al Consell Ciutadà Estatal de Podemos, màxim òrgan executiu del partit entre assemblees ciutadanes. La secretària general del partit ha explicat que, tot i que han intentat que els dirigents de Sumar rectifiquessin, "no ha estat possible". En aquest sentit, ha admès que, continuar formant part de la coalició malgrat el veto ha estat una decisió "dolorosa" però "correcta", ja que una candidatura única de les esquerres és l'única possibilitat per poder reeditar un govern de coalició amb el PSOE. "Per guanyar, cal saber perdre, i cap partit de govern guanya sempre", ha afirmat. Amb tot, ha reiterat el seu suport a Montero, a qui ha agraït la "intel·ligència i valentia" al capdavant del ministeri d'Igualtat. "Aquest partit mai no et deixarà anar la mà", li ha assegurat. 

Belarra ha insistit que tal com ha fet Podemos al llarg de la seva trajectòria, en aquesta ocasió han tornat a interposar l'"interès col·lectiu" per sobre del partit, com ja van fer amb la moció de censura que va fer president Pedro Sánchez o en acceptar l'exclusió de l'exsecretari general Pablo Iglesias en el primer intent fracassat de govern de coalició amb el PSOE, que va portar a repetir eleccions. La també ministra de Drets Socials està convençuda que això serà "l'èxit a mitjà termini". Encara que quedin relegats a una posició menor en la pròxima campanya, Belarra ha reivindicat que sempre estaran "al costat de la gent". "Farem el possible per revalidar el govern de coalició, frenar a la dreta i evitar el retorn d'un bipartidisme imperfecte i continuar impulsant transformacions socials i feministes", ha dit. La dirigent de Podemos ha incidit en el fet que hi ha una "onada reaccionària" a Europa i al món en la qual Podemos es troba nedant "a contracorrent". Per això, ha instat a no perdre perspectiva, per insistir que la unió de les esquerres és la manera de combatre aquesta tendència.

Irene Montero agraeix el suport al partit i reitera el seu compromís amb Podemos

Irene Montero també ha intervingut públicament en el Consell Ciutadà, un fet poc habitual. Ha fet un discurs amb aires de comiat en el qual ha agraït al seu partit el suport i els esforços per haver intentat revertir el veto. En especial, també ha volgut traslladar el seu agraïment a Ione Belarra per la seva "capacitat de decidir en comú" davant un escenari difícil. "Estic orgullosa de ser de Podemos, l'organització política que segueix disposada a transformar aquest país encara que s'hagi de pagar un alt preu", ha reivindicat la ministra d'Igualtat. 

Montero ha fet una repassada de totes les lleis que ha aprovat des de la seva cartera, com ara la llei 'només sí que és sí', la llei trans, la reforma de la llei de l'avortament o impulsar un pacte d'estat contra la violència de gènere. També ha fet un al·legat feminista, moviment que ha definit com a "imparable" i que, davant l'avenç reaccionari, no es pot aturar. "La reacció es frena avançant en drets, reforçant la nostra capacitat d'acció col·lectiva. Ara ens estan mostrant amb duresa les conseqüències que ens volen fer pagar per parlar, per no callar, per conquerir drets", ha insistit per denunciar la “violència política” i el “disciplinament” a les feministes. "El feminisme és el millor que té aquest país. La reacció està forta ara, però no és més forta que nosaltres. Aquí seguim i podeu comptar amb mi. Sí que és pot", ha conclòs.