L’Associació Professional de la Magistratura (APM) ha fet pública una nota davant del cessament de coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i la posterior dimissió del número dos del cos, Laurentino Ceña, en què es declara en “la trista obligació” de recordar al ministre Fernando Grande-Marlaska els articles de la Constitució que preserven la divisió de poders, que ell mateix va jurar o prometre guardar i fer guardar en la seva condició de jutge i magistrat i més tard com a vocal del Consell General del Poder Judicial.

L'Associació, conservadora i majoritària entre els jutges, reclama explicacions sobre la pèrdua de confiança al·legada pel ministre per destituir De los Cobos o, “com a mínim, que s’assumeixi públicament que són aliens a la instrucció penal en curs”. Així mateix exigeix que es restitueixi el coronel en el seu lloc fins que acabi la instrucció que es du a terme en el jutjat d’Instrucció de Madrid.

“Introduir una mínima fissura en el sistema és obrir la porta a la desconfiança i a eventuals intents de controla l’actuació del Poder Judicial”, adverteix la nota. Per aquesta raó, l'APM adverteix que no vol pensar que la pèrdua de confiança argumentada per Marlaska, es degui a una voluntat d’ingerència en la independència judicial i la feina de la policia judicial perquè això suposaria “deixar en mans dels interessos partidistes del polític de torn un instrument coercitiu com és el Dret Penal”.

L’APM recorre a la Constitució, la Llei d'Enjudiciament Criminal, la Llei de Cossos i Forces de Seguretat i el Decret sobre regulació de la Policia Judicial per advertir que els funcionaris que actuïn com a policia judicial només han de respondre davant del jutge instructor i actuar d’acord amb les seves instruccions, la qual cosa els obliga a la reserva sobre les investigacions que se’ls encarreguen. “Qualsevol intent de conèixer, fora dels suposats autoritzats, el propòsit, curs, contingut o resultat d’una diligència, o, més greu, d’influir en el seu contingut, a través d’una prevalència orgànica inherent a la cadena de comandament, pot suposar una interferència en la funció judicial que pot arribar a afectar el principi d’independència judicial constitucionalment protegit”, adverteix. Així mateix subratlla que en cas que s’acrediti aquesta interferència, “el sistema judicial disposa de mitjans per a la seva depuració·”.

En la nota recorda que correspon exclusivament als jutges d’instrucció la instrucció de les causes penals; que els membres de la policia judicial no poden ser remoguts o apartats d’una investigació fins que acabi el procediment judicial; que els funcionaris policials comissionats per l’autoritat judicial per una investigació s’atindran a les directrius que hagin rebut sense que les instruccions dels superiors immediats les puguin contradir; y que els funcionaris judicials tenen, a més, ordre de guardar rigorosa reserva sobre l’evolució i resultat de les investigacions que se’ls encomanin i de totes les informacions que d’elles obtinguin.