L’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils denuncia el nomenament per part del Consell General del Poder Judicial de Carmen Lamela com a magistrada de la Sala Segona del Tribunal Suprem, ja que consideren "que no té mèrits ni capacitats acreditades pel càrrec".

Denuncien que en el comunicat oficial que va anunciar la seva designació no es parlava de la seva participació en la Causa Especial relativa a la “persecució i decret de presó provisional dels polítics catalans favorables a la independència”. Lamela havia estat la responsable d'emetre les ordres europees de detenció contra els investigats pel cas 1-O quan era la titular del Jutjat Central d'Instrucció 3 de l'Audiència Nacional. A més, remarquen els errors d'aquelles ordres de detenció que per la “manca de competència per a la instrucció de la causa” i la “incorrecta emissió" van haver de ser retirades a tots els efectes.

Amb aquests antecedents, l’associació posa en dubte que Lamela tingui "la qualitat jurídica suficient per dur a terme tan sols les tasques d'instrucció de causes complexes”. En aquest sentit, la querella defensa que Lamela té “menys capacitat i mèrits” que diversos dels magistrats i magistrades candidats per al mateix càrrec al Suprem i denuncia la poca transparència del procés de nomenament, ja que no s’ha publicat una “comparació de mèrits entre els divuit aspirants”.

També apunten a vincles entre la magistrada i el PP recordant que va ocupar un lloc com a assessora en un organisme públic vinculat al Ministeri de Justícia durant el govern popular, concretament a la Unitat de Suport de la Secretaria General de Modernització i Relacions amb l'Administració de Justícia. Això, segons l'associació de juristes, “acredita suficientment la relació de la magistrada Lamela amb interessos polítics”.

L'Associació Atenes, fundada el març d'aquest any, aplega juristes "compromesos amb la defensa dels drets civils i polítics dels ciutadans i els col·lectius de Catalunya".

Aquesta acusació forma part de l'ampliació d'una querella ja presentada per “prevaricació continuada” contra el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i contra vint magistrats de l’Audiència Nacional i del CGPJ. 

Plaça “fraudulenta” per la filla d'un jutge del Suprem

En aquesta ampliació, també s'hi ha inclòs una denúncia per assignació “fraudulenta” d’una plaça com a fiscal per a Sofía Marchena, filla del magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena, per part de la Comissió Permanent del CGPJ.

Sofía Marchena hauria començat a formar-se com a jutgessa a l'Escola Judicial de Barcelona, una decisió que no té marxa enrere. Poc temps després, va deixar els estudis a causa d'una llarga malaltia durant un any. En reincorporar-se, no va continuar els estudis de jutgessa sinó que se li va atorgar una plaça de fiscal “creada només per a ella i que se suma a les 35 places ja creades” al Centre d'Estudis Jurídics, denuncien.

La querella ressalta que aquesta “actuació irregular hauria estat induïda” per la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, que va signar la proposta de resolució en favor de Sofía Marchena. Recorden que Espinosa és l’esposa de Pablo Llarena, el magistrat de la Sala Segona del TS presidida per Manuel Marchena, pare de l’alumna.