L'Asociación Pro Guardia Civil (APROGC) ha demanat al Consell de la Guàrdia Civil qualificar de "zona conflictiva" Catalunya, com es feia amb el País Basc i Navarra mentre hi operava ETA. Amb la implementació d'aquesta mesura, es gratificaria els agents que compleixin servei en territori català.

L'associació, amb representació en el Consell de la Guàrdia Civil, ha anunciat que la seva petició inclou que s'estableixin "beneficis personals" per als agents, entre ells una "gratificació" salarial o un "dret preferent" en els posteriors trasllats o promocions estipulats en l'Institut Armat pel sistema d'antiguitat.

"L'evolució de la deterioració social que es pateix a Catalunya, especialment des dels esdeveniments de setembre i octubre del 2017, lluny d'anar cap a la normalització, deriva a un conflicte social cada vegada més radicalitzat pel que fa a l'acceptació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i a la resta de les institucions que representen l'Estat", assenyala l'APROGC, denunciant la "pressió" que viuen els familiars i l'entorn dels guàrdies civils, "i en alguns casos els seus negocis".

A més, l'APROGC demana que tot aquell agent que sol·liciti i hagi complert un temps de destinació determinada a Catalunya haurà de ser condecorat amb la Creu del Mèrit de la Guàrdia Civil. 

El govern de Pedro Sánchez ha assegurat en una resposta parlamentària amb data de 26 d'octubre que la Guàrdia Civil ha perdut a Catalunya entre el 2012 i 2017 un total de 277 agents. En el mateix període, la Policia Nacional ha vist minvat el seu desplegament en 632 efectius.