L'associació ACMYR, integrada majoritàriament per militars retirats, junt amb exmembres de les forces armades alineats en associacions progressistes ha denunciat davant de la Fiscalia la proposta de militars ultres de destituir el president del govern i convocar eleccions, segons ha fet saber l'exmilitar Gonzalo Segura, autor de diferents llibres en què denuncia la presència de la ultradreta a l'exèrcit espanyol.

En un manifest que es va fer públic a mitjans de novembre, militars retirats de diferents cossos de les Forces Armades reclamaven destituir Sánchez, arran de l'acord sobre la llei d'amnistia, davant del que descrivien com "absència de justícia, igualtat i democràcia". En el text, argumentaven la crida a partir de l'article 8.1 de la Constitució que assenyala que les Forces Armades tenen la missió de "defensar l'ordenament constitucional", el qual consideren en "greu perill per la falta d'independència judicial".

Crítiques a Robles

La denúncia que ha presentat ACMYR, argumenta que els exmilitars "han proposat públicament a les Forces Armades la destitució del president del Govern, la qual cosa està prevista i penada al Codi Penal", a través del delicte de rebel·lió. "L'Associació ACMYR i els militars demòcrates, encara que no siguin molts ni majoria, guiats pels seus valors democràtics i republicans no quedaran impertèrrits ni seran còmplices de les constants amenaces dels militars ultradretans a la societat i els seus representants", adverteix Segura a la piulada.

En qualsevol cas, l'exmilitar denuncia que no hagi estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui prengués les mesures per "democratitzar les Forces Armades", i retreu que la seva inacció, "emanada de la complicitat i protecció de la ultradreta militar que ha practicat durant cinc anys al càrrec", els ha obligat a actuar. "No es pot permetre que les amenaces dels militars colpistes quedin impunes, ni que aquestes es converteixin en quotidianes ni que Margarita Robles segueixi maltractant i expulsant demòcrates mentre protegeix ultradretans", denuncia.

El manifest no ha estat l'únic moviment que s'ha registrat les darreres setmanes en l'entorn de les forces armades. Quatre dies abans que es publiqués. El director general de la Guàrdia Civil, Leonardo Marcos, va decretar la suspensió cautelar durant tres mesos de sou i feina de tres agents per haver-se manifestat públicament contra l'amnistia i el govern espanyol. A més, Aprogc, una associació minoritària de la Guàrdia Civil, havia assegurat que estaven disposats a vessar la seva sang per defensar Espanya.