Carlos García Juliá, condemnat com un dels autors de la matança d'Atocha, l'assassinat de cinc advocats laboralistes perpetrat per terroristes d'ultradreta el gener del 1977, sortirà al carrer el proper 19 de novembre, una dècada abans del previst una vegada l'Audiència Provincial de Ciudad Real ha realitzat una liquidació de les penes per les quals va ser sentenciat.

Així ho avança eldiario.es, que recorda que García Juliá, fugat al Brasil el 1994, va ser extradit el passat 6 de febrer per continuar complint la pena de 30 anys imposada en el judici per l'atemptat. En aquell moment l'Audiència Nacional va calcular que encara li quedaven per complir 3.800 dies, —una mica més de deu anys— de pena pendent. En principi, doncs, es preveia que no sortís en llibertat fins al 26 d'agost del 2030.

Malgrat això, aquest dijous la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Ciudad Real ha reduït la liquidació de la seva condemna a 287 dies, per la qual cosa el 19 de novembre d'aquest any, García Juliá acabarà de complir la condemna per l'assassinat perpetrat al despatx d'advocats laboralistes vinculat al Partit Comunista i Comissions Obreres fa més de 40 anys.

La vigília del 20-N

Es dona la circumstància que, si es compleixen els nous terminis, l'ultradretà sortirà en llibertat la vigília del 20-N, data commemorada per l'extrema dreta espanyola per ser l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco.

Segons el mitjà citat, l'advocat de García Juliá, Ignacio Menéndez González-Palenzuela, defensa la rebaixa en haver-se computat "els beneficis penitenciaris i la condemna que ja estava remesa anteriorment a l'extradició", sumat "als cinc anys que va romandre en llibertat condicional, entre 1991 i 1996", més la "redempció ordinària" per treballs i l'"extraordinària, per bon comportament i per estudis". Finalment, també se li han descomptat "els 429 dies que va estar en presó preventiva al Brasil".