Ni coneix cap dirigent independentista, ni ha cobrat de l'independentisme. El fundador de WikileaksJulian Assange, ha estat ben clar i contundent a El Món a RAC1, després que aquestes darreres setmanes se l'acusés des de la premsa espanyola d'estar vinculat amb el president Carles Puigdemont a través de Putin i dos congressistes dels Estats Units, i s'ha mostrat visiblement modest per les "falses" acusacions que s'han fet des d'alguns mitjans contra ell, i considera que "quan la gent té vergonya perquè estan vulnerant drets, t'acusen de qualsevol cosa".

Carregant de valent contra la premsa de Madrid, Assange ha subratllat que "està molt malament dir que jo he cobrat per donar suport a Catalunya" i ha relacionat totes aquestes actuacions i acusacions amb una "repressió molt greu i molt preocupant". De fet, si està tan interessat pel que passa a Catalunya és precisament perquè, segons el seu parer, "això marcarà el futur del món occidental" i aquesta és "la lluita més interessant que hi ha en aquests moments a Europa".

I no només això, és, també, una situació que acabarà "marcant la democràcia europea i del món occidental" perquè, tot i que sigui un referèndum per la independència de Catalunya, el fundador de Wikileaks creu que la votació "podria ser sobre qualsevol altra cosa" i, justament per això, assenyala que "la qüestió està en si la gent podrà votar o no".​

Hola, Europa?

En aquest sentit, Assange ha volgut avisar que aquesta repressió "és molt perillosa pels estàndards europeus" perquè, com deia, "es podria aplicar en qualsevol tema i per això és important el que passa ara", motiu pel qual ha recordat que "la llibertat d'expressió és un dret", així com que "forma part del pacte que Espanya ha ratificat" i, per tant, "l'obliga a respectar la llibertat d'expressió i d'autodeterminació".

Aquest "seguit d'atacs contra la llibertat d'expressió" són comparables a la Xina, segons ha criticat Assange, que ha posat damunt la taula que "donar ordres a les grans empreses perquè no permetin tenir accés als webs empeny Espanya cap a un model de censura" com el del país citat.

Per tot plegat, ha fet una crida a la Unió Europea perquè si continua la situació així "haurà d'intercedir d'alguna manera perquè és una àrea de la seva responsabilitat".

Torna Franco

Convençut que "Rajoy ho ha gestionat d'una manera terrible", Assange ha volgut deixar clar que "la mà dura és el que ha fet que es derivi aquesta situació" i ho ha comparat amb l'època franquista posant de relleu que "el fantasma estructural de Franco encara planeja sobre moltes institucions i la política espanyola".

Segons el seu parer, el president espanyol "hauria de mantenir el tema en el camp polític" com ha fet Escòcia i la premsa britànica, que no s'ha posicionat en la qüestió catalana fins ara, però "prenent un posicionament interessant com va fer a Escòcia".

La situació ha acabat derivant, doncs, "en què els catalans poden veure perfectament per què volen ser independents".

La nota de la CIA

Assange no ha marxat sense parlar sobre la suposada nota de la CIA publicada per El Periódico a finals d'agost. "Quan vaig veure el document del diari, m'hi vaig interessar i vaig veure que era una temptativa d'atacar als Mossos per anar contra el referèndum", ha deixat anar amb contundència, al mateix temps que ha puntualitzat que ell "cada dia analitzava què succeïa amb la CIA i quan vaig veure el document vaig pensar que era molt poc habitual" i que, en definitiva, "era fals i havia estat creat".

De fet, si porta cinc anys tancat a l'ambaixada d'Equador del Regne Unit és "per les publicacions que hem fet de la CIA", raó per la qual ha volgut fer saber que no només "jo he estat detingut sense cap mena de càrrec", sinó també que hi ha molta policia britànica al voltant de l'edifici esperant que surti per detenir-lo "immediatament".

Sigui com sigui, el fundador de Wikileaks no s'ha mullat en com ha d'acabar el referèndum de l'1-O, però sí que ha insistit en què és "un cas clar de repressió".