Un diputat no independentista reclama a un altre sí independentista, més respecte per a la Casa de la República a Waterloo. Gabriel Rufián, d'Esquerra, va obrir ahir el meló de la polèmica i va retreure a Jaume Asens que deixés de viatjar tant a Waterloo, on viu el president Carles Puigdemont. Això va ser ahir des de l'arc parlamentari del congrés espanyol on Rufián va rebre forts aplaudiments per la banda del seu partit republicà. Avui, ha trobat la resposta des dels micròfons de Rac1.

El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha retret aquest divendres al portaveu d'ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, que "parli amb un cert menyspreu" dels exiliats i no valori la situació d'exmembres del govern com el president Carles Puigdemont de la mateixa manera com ho fa amb els que van anar a la presó. Asens ha recordat que ell va aconsellar com a advocat aquest exili, que "ha permès internacionalitzar el conflicte".

"Parla amb menyspreu moltes vegades"

En aquest sentit, ha apuntat que li fa la sensació que Rufián "ha tendit a no donar el mateix valor a gent que està a l'exili", un fet "respectable, però que jo no comparteixo", perquè "la meva militància antirepressiva fa que sempre hagi estat al costat de la gent que penso que ha patit injustament algun tipus de persecució, i això inclou la gent de l'exili". Asens ha desvinculat la posició "personal" de Rufián de la d'ERC respecte als exiliats. "No crec que la posició de Rufián amb l'exili sigui extensible a ERC, que és més plural". I ha afegit: "L'he sentit moltes vegades parlar de l'exili amb cert menyspreu, i a mi em sembla que l'exili és una posició legítima".

Asens no ha descartat que el Tribunal Suprem acabi revocant els indults als condemnats pel procés, fruit del canvi de majories que ha bolcat la sala que veurà els recursos cap al sector conservador. "Amb la composició que hi ha a la sala ara mateix, que és ultraconservadora, no crec que ho puguem descartar", ha dit. Segons Asens, el CGPJ "fa més política que res" i pot buscar "desestabilitzar" el govern de coalició al final de la legislatura amb una revocació dels indults que seria una "bomba" contra la majoria d'esquerres.

Cal recordar que ahir, en una dura rèplica, Rufián va retreure el suport que va donar l'exprimer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís d'alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”, va indicar. I, abans d'abandonar la tribuna,va reblar en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. Les declaracions s'emmarcaven en el debat, que encara dura, sobre el CatalanGate on el republicà va titllar de "màfia" i "olor a tancat" que és ara mateix l'Estat espanyol.