El Jutjat d’Instrucció núm. 29 de Barcelona, després d’haver pres declaració en qualitat d’investigada a Maria Rovira, regidora de la CUP-Capgirem Barcelona, ha decidit arxivar el procediment judicial que se li havia obert per presumptes injúries als Mossos d’Esquadra.

El procés judicial es va iniciar a instàncies de tres sindicats policials, SAPOL, SPC i CSIF, arran d'una denúncia per haver acusat els Mossos d'Esquadra d'haver "executat extrajudicialment" els terroristes que van atemptar a Barcelona i Cambrils (Baix Camp), durant un ple municipal.

En concret, va ser en el ple municipal del 8 de setembre del 2017 quan en el moment de concedir la medalla al mèrit cívic als Mossos i la Guàrdia Urbana pel seu paper en els atemptats del mes d'agost passat, Rovira va lamentar que no s'haguessin tingut en compte les "execucions extrajudicials" dels terroristes i a més va acusar la Guàrdia Urbana de ser el braç executor del racisme institucional.

"Desprestigiar els Mossos"

Arran d'aquestes afirmacions, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) va presentar davant la Fiscalia de Barcelona una denúncia en la qual acusava d'injúries la regidora de la CUP, per entendre que el seu únic propòsit era "desprestigiar el cos de Mossos d'Esquadra" i els agents que van abatre els terroristes. Segons la denúncia de l'SPC davant la Fiscalia, presentada pels advocats Javier Aranda i Sandra Melgar, les declaracions de Rovira en el ple municipal tenien "la clara intenció d'injuriar i atemptar contra la dignitat de la pròpia institució i la dels agents actuants en els atemptats, en un moment en què, precisament, la societat estava valorant positivament la seva actuació en els fets descrits".

Segons ha fet públic la CUP, el jutjat d’instrucció ha considerat que les expressions usades per Rovira al ple entren dins de l’exercici de la llibertat d’expressió marcada pel mandat com a regidora, ja que “l’evident voluntat política d’oposar-se a les mencions honorífiques proposades exclou la concurrència d’una clara intenció d’injuriar uns cossos i forces de seguretat que denuncia com a mantenidors d’un ordre social injust”, ja que seria a aquest ordre social a qui “va dirigida en últim terme la seva diatriba ideològica”.

La resolució també conclou que els sindicats policials no poden ser considerats com a víctimes del delicte i que, com a molt, podien participar del procediment en exercici de l’acusació popular. La resolució judicial pot ser ara recorreguda en apel·lació pels sindicats querellants.