El Consell de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha resolt aquest divendres arxivar l'expedient sancionador contra l'Assemblea per la campanya de 'Consum Estratègic'. La instrucció ja va concloure el desembre amb una proposta de resolució que proposava no sancionar l'Assemblea per aquesta campanya i arxivar l'expedient, però restava pendent que el Consell resolgués si acceptava o no la proposta d'arxivament. Aquest òrgan va obrir un expedient sancionador el desembre de 2020 per possibles "pràctiques deslleials que distorsionen greument" la competència en el mercat. La campanya va ser tancada el 2019 pel jutjat mercantil número 11, el qual va dictar a favor de Foment del Treball, entitat que havia portat el cas a la justícia per "boicot" a les empreses que no són pro-procés. 

La CNMC va obrir l'expedient després que el Tribunal Constitucional determinés que l'organisme competent per resoldre aquesta qüestió era la CNMC. Ara doncs, es resol que l'entitat no va incomplir cap llei en la campanya 'Consum Estratègic', que tenia per objectiu "apoderar la societat catalana en l'àmbit econòmic, consistent en una pàgina web amb un cercador en què el consumidor pot cercar empreses segons si compleixen certs requisits com el respecte per el medi ambient, responsabilitat social, ser cooperativa i atendre en català, entre moltes d'altres. Però la patronal Foment del Treball va portar l'ANC als tribunals en considerar que el web de consum suposava un buscador "d'empreses afins al procés independentista". 

Malgrat l'arxiu del cas, l'ANC no està satisfeta amb el transucrs del cas perquè la incoació d'un expedient sancionador com a infractora de la llei de defensa de la competència a una associació civil "suposa un precedent inquietant per la llibertat d'expressió i associació". En aquest sentit, assenyalen que considerar l'Assemblea com a empresa quan no no obtenia cap benefici econòmic de la campanya, és també "un precedent perillós per altres associacions que puguin exercir un rol de prescriptors de tendències de consum". 

En aquest sentit, la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha alertat de la vulneració de drets que suposa aquesta causa: "Malgrat que estem satisfets perquè no rebrem les sancions econòmiques desorbitades que pretenia Foment del Treball i que podrien haver compromès el futur de la nostra entitat, el mer fet que s'hagi instruït aquest expedient sancionar per una campanya legítima, és una vulneració flagrant de drets fonamentals i té una finalitat repressiva".