El Cos Nacional de la Policia ha arxivat l’expedient obert contra un grup d'agents que van ser enviats a Catalunya amb motiu de la celebració del referèndum de l’1-O i que van protagonitzar una baralla en un bar del Born de Barcelona la nit del 25 d’octubre del 2017. Els agents van fer destrosses al local i van agredir els cambrers perquè es van negar a servir-los més alcohol.

El ministeri de l’Interior, en una resposta al diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, confirma que la policia espanyola va tancar la investigació interna a l’octubre del 2018, mesos després que el jutjat que va investigar els fets arxivés la causa contra els agents, que s'allotjaven en un dels vaixells del port. El ministeri defensa que els agents no van tenir cap responsabilitat en els fets i que van ser els cambrers els que els van atacar.

Iñarritu Congres baralla policies Born

Interior sosté que l’incident va ser a conseqüència “de la desaparició” a l’interior del bar del mòbil d’un dels agents. Segons el seu relat, quan es van adonar que no el tenien van demanar explicacions i un dels cambrers va colpejar un funcionari policial, causant-li ferides als braços. El mòbil, prossegueix, va aparèixer darrera el taulell sota una tarima de fusta “desconeixent-se com va anar a parar allà”.

La versió del robatori del mòbil com a inici dels incidents es troba a anys llum de la donada pels cambrers quan van tenir lloc els fets. Testimonis de la baralla van confirmar que els agents van estar molestant els clients, beguts i increpant els cambrers perquè parlessin en castellà. Van confondre l’italià amb el català.

Quan al telèfon, els cambrers asseguren que va anar a parar allà perquè l’agent va acabar darrera la barra reclamant que els servissin més alcohol.

Aquesta no era la primera vegada que Iñarritu s’interessava pels fets. Quan era senador, ja va preguntar per aquesta baralla protagonitzades per agents de la policia espanyola. En aquell moment li van respondre que se’ls havia obert un expedient i tirava pilotes fora.

Iñarritu Senat baralla Born Barcelona