Arxivada, i de forma definitiva. El titular del jutjat d’instrucció número 4 de Sant Feliu de Llobregat ha decretat l’arxivament de la causa contra el periodista i responsable del programa Planta Baixa, Ricard Ustrell, acusat d’un delicte d’odi per l’entitat autoanomenada Brigada Els Segadors del Maresme, per haver-la associat amb l’extrema dreta. La denúncia va ser pel programa de Planta Baixa del 23 de març de 2021, en el qual els periodistes Maiol Roger i Xavier Rossinyol, entrevisten a l’autor del llibre Tothom pot ser antifa i parlen d’aquesta entitat. 

El jutge afirma que "no s’ha provat que els investigats incitessin a la violència contra els membres d’aquesta entitat", i que “tampoc han fet cap crida pública per a l’erradicació dels denunciats pel simple fet que treuen llaços grocs ni per altre motiu”. El jutge ja va arxivar inicialment la denúncia, però, l’Audiència de Barcelona va ordenar-li fer una mínima instrucció. L'entitat espanyolista ha tornat a presentar recurs aquest gener, però no se li ha acceptat perquè estava fora de termini.

Cap acte violent

En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el jutge afirma que “les conductes dels investigats no són penalment típiques, i menys encara, com una incitació a l’odi amb una capacitat de perill rellevant”. Hi precisa que no concorre en la conducta denunciada ni la gravetat ni el risc exigibles per configurar els elements dels tipus que recull l’article 510 del Codi Penal. Alhora, detalla que "a més de la difusió d’idees, cal que suposi una incitació o una provocació a l’odi a un determinat grup", que impliqui per a ell un clima de violència i hostilitat, i que es puguin concretar en actes específics de violència, i que en aquest cas "no s’ha demostrat". Per tot això, ratifica el sobreseïment dictat al novembre.

Declaració i extrema dreta

Quan va anar al jutjat, el setembre passat, l’advocat d’Ustrell, el penalista Xavier Melero, va explicar que el productor va declarar que el programa va recollir l’opinió de l’autor del llibre Pol Andiñach, i que “és un fet constatat”, que a Segadors del Maresme s’han infiltrat components de l’extrema dreta i que hi ha casos judicials oberts.

En l’entrevista a Pol Andiñach s’expliquen accions per combatre els grups feixistes i s’exposa el cas de les pancartes contra una mesquita que van aparèixer a Nou Barris, de Barcelona, que va acabar amb algunes agressions. L’autor del llibre detalla que des de l’esquerra antifeixista “s’assenyala” aquestes persones i se les segueix als seus llocs de feina i se’ls hi fa “pressió perquè tinguin una vida difícil”. En aquestes declaracions, Roger afirma que són pràctiques “il·legals” i que no cal vulnerar la llei i l’autor del llibre admet que són il·legals, però que ho realitzen. I, ara, un jutge conclou que l'actuació dels periodistes no és delictiva, i que es respecta la llibertat d'expressió.