L’expresident de la Generalitat Artur Mas votaria a favor de la retirada del monument franquista de Tortosa si pogués participar en la consulta d’aquest dissabte, 28 de maig, on els veïns de la localitat podran votar entre l’opció de retirar-lo o bé la de mantenir, reinterpretar i contextualitzar el monument amb l'objectiu de promoure la memòria històrica i la pau. Mas ha fet aquestes declaracions en el marc d'una entrevista a EbreDigital.

 

El posicionament de Mas contrasta amb el de l’alcalde de Tortosa, el també convergent Ferran Bel, que aquest dimarts va assegurar que votaria a favor de mantenir el monument al seu emplaçament actual, un posicionament que es fa extensiu a la resta de regidors del grup municipal de CiU. El mateix Bel però, ha defensat la diferència de parers assegurant que CDC no és "un partit de pensament únic, i on l'autonomia municipal i sobretot personal té un valor".

 

El format de la consulta

La data i pregunta de la consulta es va pactar pels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa i PSC, i només el PP i la CUP en van quedar al marge. Pel que fa a la pregunta, el text acordat és el següent: "En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, que creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar?". Les dues opcions que podrà escollir la ciutadania són, o bé "retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau", o bé "mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau".

La celebració de la consulta es farà en horari de nou del matí a vuit del vespre. D'acord amb la Llei de Consultes no referendàries, podran votar totes aquelles persones empadronades al municipi a data 31 de desembre de 2015 i que tinguin 16 anys complerts el dia abans de la data de la consulta. Aquesta és la primera consulta que es fa al municipi de Tortosa en el marc del desplegament del Reglament Municipal de Participació Ciutadana.