L'expresident Artur Mas considera que la decisió del Tribunal de Comptes de ratificar i incrementar la condemna de gairebé 5 milions d'euros per la consulta del 9-N contra ell i membres del seu govern "forma part de la vergonya de la repressió a què està sotmetent l'Estat" al independentismo i que ha comportat també l'existència de presos i exiliats.

Mas ha assegurat que tenen intenció de recórrer la sentència al Suprem però ha recordat que, a partir d'ara pot ser executiva, i per tant es pot procedir ja a la subhasta dels seus béns.

Dels gairebé 5 milions que se'ls reclama, 2,9 es van aportar a través de la caixa de solidaritat, la resta dels diners hauran de sortir de la subhasta del pisos que ja se'ls han embargat a Mas, Francesc Homs, Joana Ortega, Irene Rigau i Jordi Vilajoana. Això serà així tret que la caixa de solidaritat aconsegueixi aportar més diners.

"Hem de saber resistir i aguantar els cops més durs. Forma part de l'objectiu que tenim entre mans, forma part de la defensa del dret de l'autodeterminaicó, del dret a decidir, del voler ser un país sobirà, tots aquests objectius comporten represàlia, repressió, actuacions que molta gent pot entendre que són vergonyoses per part de l'Estat espanyol però hem de saber mirar endavant i entendre el sentit últim del que estem fent", ha demanat.

L'expresident ha advertit que el cas del 9-N és el primer que arriba a aquesta fase però que "hi haurà aquesta persecució sobre la situació econòmica de les persones i les famílies".

"La persecució econòmica és segurament la que, com avís a navegants, pot fer més por. S'està dient a tota una sèrie de gent, ajuntaments, alts funcionaris de la Generalitat..: si agafeu aquest tipus de camí la vostra família i vosaltres podeu tenir un atac sobre els estalvis. Com que això no és agradable hi pot haver gent que s'arruguin una mica", ha advertit.