La investigació que ElNacional.cat ha publicat aquest dilluns dels Papers de l'Operació Catalunya, que incriminen l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el govern del Partit Popular en la trama parapolicial contra l'independentisme, ha causat una allau de reaccions. ElNacional.cat ha pogut entrevistar un dels principals perjudicats per aquest entramat, l'expresident de la Generalitat (2010-2016), Artur Mas. Amb la publicació d'aquests documents i àudios que certifiquen la persecució contra ell i altres polítics i empresaris catalans amb recursos públics per acabar amb l'independentisme, Artur Mas reclama "arribar fins al final, caigui qui caigui", així com que hi hagi "conseqüències penals". En el marc de l'Operació Catalunya, es va intentar atribuir a Mas comptes a Suïssa i Liechtenstein on, segons un informe fals, es desviaven comissions del Palau de la Música. La informació, que es va publicar en plena campanya electoral el 16 de novembre de 2012 a El Mundo, era falsa. Dels documents, als quals ha tingut accés ElNacional.cat, es desprèn que un dels principals objectius de la 'policia patriòtica' era l'exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i fins i tot es va perseguir la seva dona, Helena Rakosnik, i una de les seves filles.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

En una entrevista amb Jofre Llombart, l'expresident de la Generalitat sosté que això s'ha de traduir en l'obertura d'una "investigació judicial seriosa" i que aquest és el pas que l'Estat hauria de fer "si es vol demostrar que Espanya és un estat de dret de debò i una democràcia plena, segons ells mateixos diuen". En aquesta línia, Artur Mas concreta que hauria de ser la Fiscalia "la primera que hauria de començar a obrir i demanar que es fes aquesta investigació".

 

 

Si en aquest procés "es demostra que hi havia gent que cometien aquests delictes des del cor central de l'Estat i des de la policia mateixa, tot això ha de tenir conseqüències penals", assevera el qui fou president de la Generalitat entre el 2010 i 2016. En aquest avançament de l'entrevista que Artur Mas ha concedit a ElNacional.cat, qui fou líder de CDC apunta que encara falta per veure "totes les conseqüències i ramificacions" de l'Operació Catalunya. De fet, ell creu que "seran molt més greus del que la gent a priori es pensa".

Mas i la petició de Pedro Sánchez d'"arribar fins a les últimes conseqüències": "Me'l vull creure"

Després de la publicació d'aquests papers secrets que deixen en evidència el govern del PP amb Rajoy al capdavant, Pedro Sánchez ha assenyalat que "cal arribar fins a les últimes conseqüències" en les comissions d'investigació que hi ha sobre aquesta qüestió al Congrés dels Diputats. El president del govern espanyol ha afegit que "cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país". Sobre aquestes declaracions, el 129è president de la Generalitat ha indicat que es vol "creure" a Sánchez: "Vull entendre que és una persona que és un demòcrata, que li preocupa la democràcia i que vol que el país que ell representa —que és Espanya— pugui ser un país homologable als millors estats de dret a escala europea —que no ho és, òbviament, perquè sinó aquestes coses no passarien o si passen, tindria conseqüències—. Vull creure que ell ajudarà".

 

Amb tot, Artur Mas ha alertat que "fins ara hi ha molt poca gent que hagi ajudat" a poder investigar-ho. En aquesta línia, ha subratllat que la prova és que "encara avui, deu anys després, no ha estat objecte d'una investigació judicial seriosa a l'Estat", i ha deixat anar que segurament és perquè "fa mandra o fa por". Sobre el fet que encara no hagi arribat "seriosament" als tribunals, l'exlíder de CDC ha recordat que sí que s'ha abordat la Gürtel i el finançament irregular del PP, la Kitchen, el cas Bárcenas; però, en canvi, tota aquesta "actuació absolutament il·legal, immoral, de tot aquell govern, del ministre de l'Interior, probablement de la Moncloa que n'estava al cas... encara no". "Tot això són delictes comesos des de l'Estat, des del govern espanyol, que actuaven al marge de la legalitat per intentar destruir gent i projectes polítics", ha reblat.

 

"Em volien caçar, però no hi havia res"

Davant els intents d'implicar-lo en causes judicials, Artur Mas denuncia que a ell el volien "caçar": "Ho van intentar de totes les maneres, però no hi havia res. No van trobar res perquè no hi havia res". En aquest sentit, l'expresident denuncia que van intentar posar-lo en causes com la del Palau de la Música: "Certament, afectava Convergència, però no a mi directament ni molt menys. Malgrat els intents que van fer, al final no se'n van sortir". Amb tot, sí que lamenta el mal causat: "El mal mediàtic sí que el van fer. El mal reputacional, d'imatge pública i el desgast electoral sí que el van aconseguir".

 

Recupera l'entrevista sencera a Artur Mas:



🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!