El Tribunal Suprem veurà el 6 de novembre els recursos presentats per l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau a la sentència del 9-N. El març de 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va condemnar per un delicte de desobediència a 2 anys d'inhabilitació en el cas de Mas, 1 any i 9 mesos a Ortega i 1 any i 6 mesos a Rigau. També els va imposar multes que van dels 24.000 euros als 36.000, la més alta per a l'expresident.

Ara, el Suprem haurà d'analitzar els recursos presentats i determinar si les condemnes del TSJC són fermes o les modifica. A la vista podran assistir-hi els advocats. La decisió no es coneixerà el mateix dia. La vista arriba pràcticament quatre anys des de la celebració del procés participatiu i quan ha passat ja més d'any i mig des de la sentència del TSJC. 

Judici al Tribunal de Comptes a l'octubre

En paral·lel, el 9-N encara té una altra branca judicial que continua oberta al Tribunal de Comptes. El proper 10 i 11 d'octubre es celebrarà un judici civil de reintegrament contra Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i l'exconseller Francesc Homs per les despeses del 9-N.

S'haurà de dirimir si els quatre exmembres del Govern i altres exalts càrrecs han de retornar 5,2 milions d'euros per l'organització del procés participatiu del 2014, i que ja han aportat com a fiança amb l'embargament de propietats i l'ajuda de la 'caixa de solidaritat' de l'ANC i Òmnium.