L'expresident de CDC i de la Generalitat Artur Mas ha insistit un cop més davant de la comissió d'Afers Institucionals del Parlament que la seva responsabilitat pel cas Palau està "més que assumida" i ha reclamat als grups que tinguin amb la Casa Reial la "meitat d'exigència" que li han reclamat a ell. Durant la seva compareixença amb motiu de la confirmació de la sentència per part Tribunal Suprem, tant els grups de l'oposició al Parlament com ERC han carregat per la implicació de CDC en el saqueig del Palau de la Música i el cobrament de comissions de Ferrovial.

"Doni les explicacions que doni, vostès no en tindran mai prou. Sempre voldran que vagi una mica més enllà. Podria arribar a cremar-me a la pira funerària i es queixarien que encara hi ha les cendres", ha ironitzat davant els retrets dels grups: "No serà mai suficient, sempre demanaran alguna cosa més.

Ha insistit que personalment no va ser citat al judici del Cas Palau, ni com a testimoni ni com a acusat, "ni com a responsable d'un partit ni com a responsable a la Generalitat.". Tot i admetre que entre les seves responsabilitats hi havia la vigilància "que les coses es fessin correctament", Mas ha repetit un cop i un altre que ja havia assumit totes les responsabilitats polítiques.

"La primera va ser entendre que un partit com CDC que havia donat tantes sospites d'irregularitats, calia d'una manera o altre reconvertir-lo, i això es va produir amb la seva desaparició política", ha argumentat.

Pel que fa a l'assumpció a nivell personal, ha explicat que va abandonar totes les seves responsabilitats polítiques: la presidència de la Generalitat; l'acta de diputat, la qual ha subratllat podia haver mantingut; i la presidència no executiva del PDeCAT, que va abandonar el gener del 2018.

"L'única cosa que represento, i no ho puc deixar de representar, és ser expresident de la Generalitat. No puc assumir més responsabilitats que la que he assumit políticament i, a més, en una causa en què ni tan sols hi figuro, el meu nom no hi surt per enlloc", ha insistit. 

Exigència amb la Corona

En aquest punt ha reclamat als grups que mostrin la mateixa exigència que li han plantejat a ell, davant les acusacions de corrupció del cap de l'Estat. "M'agradaria que alguns de vostès quan puguin tinguin en el cas més que publicat i conegut de la Casa Reial la meitat de l'exigència que han demostrat sempre amb mi i el partit que representava. No els demano ni que siguin tan exigents, però com a mínim la meitat sí. No sigui que per un muntatge legal de no sé quin criteri d'inviolabilitats ara resulti que l'excap de l'Estat i tot el que se'n derivi passi de puntetes", ha retret.

En nom del PSC, un dels grups que ha demanat la compareixença, Jordi Terrades, ha reclamat una disculpa de l'espai polític de CDC per la sentència del cas del Palau, així com una explicació per part de Carles Puigdemont.  

"Vostè és un mestre en treure's del damunt les responsabilitats", ha ventat des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que l'ha acusat de tergiversar el contingut de la sentència i n'ha llegit fragments per demostrar que CDC es va beneficiar dels diners del Palau. "Vostè ha sigut responsable amb Jordi Pujol de tota la corrupció de CDC i d'haver empobrit el país", ha acusat a Mas al qual ha demanat que renunciï al títol d'expresident.

També des dels comuns, Susanna Segovia, ha reclamat a Mas que expliqui perquè no va actuar davant el cas palau quan era el màxim responsable polític del partit: "per incompetència o per connivència política?", ha interrogat.

Des de la CUP, Carles Riera ha retret que el 3% i altres casos són una vergonya per al país i un pretext que l'Estat utilitza contra la causa de la independència, la qual cosa hi representa "un fre" que cal erradicar. "Aquest problema té una solució molt clara: reconeixement, reparació i no repetició", ha advertit per interrogar a Mas si està disposat a fer-ho.

ERC, contundent

Des d'ERC, Anna Caula ha advertit a l'expresident que no esperés una intervenció amable abans d'assegurar que "CDC és un partit en què la corrupció ha quedat contrastada". "No volem que un projecte polític com l'independentisme sigui atacat per la corrupció. No podem acceptar ni connivència ni fer els ulls grossos amb la corrupció", ha advertit per repassar tot seguit les conclusions de la sentència que confirma els diners pagats per Ferrovial a CDC -"i només parlem d'una constructora", ha reblat- així com altres casos en què s'ha vist implicat Convergència.

"Sentint totes les intervencions sembla que la sentència ha quedat curta", ha conclòs el diputat de JxCat Marc Solsona, l'únic que ha fet costat a Mas. Solsona ha revindicat CDC assegurant que "el corpus central del país" ha estat durant molt de temps "representat per la manera de fer i de ser de Convergència", 

En el torn de rèplica, Mas ha insistit a advertir que no es pot parlar de cobrament de comissions si no es demostra tracte de favor. "Tota la sentència es basa en la confessió en un pacte previ amb els fiscals de Millet i Montull, dos delinqüents que han mentit en tot. Ara a això li donen credibilitat com li ha donat el tribunal", ha insistit. 

Ha assegurat que la sentència no el deixa indiferent, que li sap greu. Ha replicat a Ciutadans que ja no cobra com a expresident, i ha puntualitzat que ha estat inhabilitat però ja no ho està i que pot tornar a l'activitat política però no és la seva intenció. 

Abans d'acabar, Mas ha replicat a les acusacions sobre falta d'ètica de la CUP advertint que la línia de l'ètica en el món de la política té les seves dificultats. "Jo no vaig entendre com a una acció ètica que vostès no votessin la investidura de Jordi Turull quan se n'anava a la presó", ha retret.