Un article d'opinió a la web de la televisió sueca SVT Nyheter assegura que "La democràcia espanyola i la credibilitat de la Unió Europea estan en joc a Catalunya". L'article és d'un sociòleg català i d'un professor de comunicació suec que consideren que "Els polítics de la UE i de Suècia haurien d'haver entès que la crisi a Catalunya no desapareixerà sola" i que, per tant, com més temps passi sense que la UE hi participi, "més profund serà el problema".

El text es fa ressò que el president Carles Puigdemont és a Brussel·les i que faci més de 100 dies que alguns polítics catalans són a la presó, un fet que "mai ningú s'hauria cregut que podria passar". Els autors afegeixen que "també ens hauria agafat un atac de riure si ens haguessin dit que la UE no faria res per resoldre una situació com aquesta".

Els opinadors critiquen el govern de Suècia, un govern al qual li agrada expressar l'opinió en política exterior, però que no fa res per Catalunya; tot i que són conscients que es viuen moments complicats als Estats Units o a Rússia, "no es pot amagar el que està passant al cercle intern de la UE", afirmen.

"Hem vist un referèndum ple de violència policial i unes eleccions en què ha tornat a guanyar l'independentisme", afirmen, i conclouen que aquesta victòria ha dut el pànic dins el PP, que es planteja desmantellar l'estat de dret.

Finalment, es pregunten quan començarà el diàleg entre els partits independentistes i el govern espanyol i quan el govern suec participarà en aquest debat. Acaben donant dues opcions a la UE: "O bé s'implica o bé admet davant els ciutadans que no pot fer front a aquesta crisi, fet que voldria dir que és còmplice de les accions del govern espanyol".