La revista nord-americana Newsweek ha publicat un article que assegura que Espanya és la principal "amenaça" per a la UE, "i no pas Rússia", en contra de l'opinió usual. L'article és obra del periodista brasiler especialitzat en política internacional Raphael Tsavkko García, i s'ha fet viral a la xarxa. La tesi és que la repressió de l'independentisme català està erosionant la credibilitat de la UE.

L'escrit se centra especialment en la topada de l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, amb el ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, quan aquest va retreure-li l'existència de presos polítics catalans empresonats i exiliats. I afirma que això ha deixat en fals la Unió Europea. 

"La visita de Borrell a Rússia ha demostrat la hipocresia de la UE en assenyalar-la amb el dit, sense ocupar-se de casa seva. Com pot ser que la UE critiqui Rússia pel tracte que dona als activistes democràtics, mentre empresona i persegueix els activistes democràtics i independentistes catalans a Espanya?", es pregunta.

"La UE té molts deures per fer abans d'exigir res als seus veïns menys democràtics, encara que una de les seves preocupacions hauria de ser comprometre's de forma constructiva amb Rússia. La política exterior de la UE seguirà paralitzada, si no és capaç de fer front a la violació dels drets humans per part de les autoritats espanyoles", afegeix.

Segons l'article de Newsweek, "l'statu quo inestable" que projecta la UE és vist com una "oportunitat" per països com la Xina, per "considerar les injustícies de la UE com la llum verda per seguir maltractant els iugurs i reprimir els defensors de la democràcia a Hong Kong".

Afirma també que la relació d'Espanya amb la democràcia "és complicada". I detalla males coincidències. "Mentre Espanya detenia aquest mes el raper Pablo Hasél per exercir el dret a la llibertat d'expressió, Rússia humiliava la UE, de la qual Espanya forma part, en destacar la detenció de presos polítics catalans per part d'aquest país", detalla.