La consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, s'ha reafirmat en no convidar a Felip VI als actes del primer aniversari dels atemptats gihadistes del 17 d'agost a Catalunya i ha indicat que si l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el vol convidar "és cosa seva, nosaltres no hi entrem".

Artadi ha remarcat que la Generalitat, amb motiu dels Jocs Mediterranis de Tarragona, ja va fixar el seu criteri de no convidar el Rei a cap dels actes que organitzaria a Catalunya.

Artadi ha indicat que manté aquesta posició per a l'acte del primer aniversari dels atemptats de l'agost passat a Barcelona i Cambrils, que coorganitza amb el consistori barceloní.

A partir d'allà, "que cada un convidi a qui vulgui, però nosaltres és evident que no convidarem al rei", ha remarcat la portaveu de l'executiu català. En aquest context, ha emfatitzat que "si l'alcaldessa vol o no convidar al rei dels espanyols és cosa seva i no hi entrem",

Malgrat tot, ha asseverat que la Generalitat organitza aquests actes juntament amb l'Ajuntament de Barcelona amb "màxima sintonia", ja que coincideixen que els protagonistes han de ser les víctimes, els familiars i tots aquells que van ajudar.

En aquest sentit, Artadi, més enllà de donar llibertat perquè "cada un faci les invitacions institucionals que vulgui", ha indicat que la commemoració "no va sobre el rei, ni sobre la Corona, sinó que va d'aquells que van patir i els que van ajudar per minimitzar aquest sofriment".

Així, en els atemptats, "el Rei no va ser protagonista ni va tenir cap rol", per la qual cosa la consellera ha subratllat que en el primer aniversari de la tragèdia no hauria "de convertir-se en el protagonista".