_MG_1580

Una hora de reunió amb to “cordial i constructiu” i predisposició total de Ciutadans a parlar i dialogar amb el Govern, sempre i quan es renunciï al full de ruta independentista. Aquesta és la conclusió de la reunió que han mantingut el president Carles Puigdemont i la líder de l’oposició Inés Arrimadas al Palau de la Generalitat. La dirigent de Ciutadans s’ha ofert a “donar força i suport” al Govern per negociar un nou sistema de finançament amb l’Estat. “Però m’ha dit que no anirà a impulsar el debat sobre el sistema de finançament. Nosaltres sí que ho farem”, ha assegurat.

La líder de l’oposició ha proclamat des del Palau de la Generalitat: “si el Govern de la Generalitat renuncia a millorar el sistema de finançament, nosaltres ho farem dels del Congrés”. Ha assegurat que Albert Rivera ja li ho ha fet saber a Mariano Rajoy i que aquestes reformes no només seran bones per a Catalunya sinó per al conjunt d’Espanya.

Arrimadas s’ha presentat a dos quarts d’onze del matí al palau de la Generalitat amb una carpeta sota el braç amb cinc eixos en l’àmbit social, econòmic, d’estabilitat, lluita contra la corrupció i suport al Govern per negociar amb Madrid.

Però ha posat una condició, que Puigdemont renunciï al full de ruta independentista. “No podrà tenir la comprensió i la complicitat de la líder de l’oposició si el Govern segueix aquest camí il·legal i d’esquena a la majoria social dels catalans”, ha advertit.

Acords puntuals

La dirigent de l'oposició ha insistit repetidament en el bon clima de la conversa, en la diferència amb Artur Mas que tot just la va trucar l’endemà de les eleccions, en la voluntat de trobar mecanisme de coordinació amb el Govern..., però la conclusió és que el suport de Ciutadans serà molt puntual en qüestions com al Llei del Canvi Climàtic o la Llei Electoral.

Pel que fa als nous Pressupostos, ha deixar clar que no hi ha una situació de normalitat política i que aquesta llei és un reflex de la prioritat de Catalunya de declarar la independència i les estructures d’Estat. “No sorprendrà a ningú que serà molt complicat poder donar suport a la llei més important del Govern”, ha reblat.

Després de la compareixença d’Arrimadas, s'ha presentat davant del faristol del Govern la consellera de Presidència, Neus Munté, que ha reblat en el fet que tot i les diferències que separen el Govern i Ciutadans, Puidemont ha plantejat a la líder de l’oposició un seguit de qüestions en què hi pot haver posicions compartides.

Munté, que també ha destacat el to cordial de la trobada, s’ha referit a qüestions que prèviament havia apuntat Arrimades per buscar l'entesa i n’ha afegit altres com el pla de xoc, educació, infraestructures, mesures contra el frau fiscal i la transparència o la lluita contra el terrorisme gihadista. En qualsevol cas, ha deixat clar que el Govern no descarta rebre el suport d’aquesta formació al Parlament en temes concrets.

Negociacions a l’Estat

D’altra banda, Inés Arrimadas s’ha referit també a les converses que manté Ciutadans a Madrid per a la constitució del nou Govern de l’Estat. En ser interrogada sobre l’efecte que hi pot tenir el darrer escàndol de corrupció que ha saltat a les files populars, ha reconegut que “si prenguéssim la decisió de no parlar amb els partits que tenen casos de corrupció, no podríem parlar gairebé amb ningú”.

Fotos: Sergi Alcàzar