Allò que fa uns mesos no era possible per a Ciutadans ara és Ciutadans qui ho proposa. Conscient de la seva feblesa política, la portaveu al Congrés, Inés Arrimadas, ha ressuscitat el debat que ells mateixos havien enterrat: el d'una aliança de les dretes unionistes. La dirigent de Cs ha anunciat aquest divendres que proposarà als òrgans del seu partit tancar acords "transversals" amb altres forces "constitucionalistes" per a les eleccions catalanes, basques i gallegues d'aquest any. L'objectiu és exportar el model de Navarra Suma, però l'ha rebatejat com a Mejor Unidos. Al País Basc i a Galícia no han aconseguit mai representació, mentre que a Catalunya veuen amenaçada la seva posició. Fonts de la formació aclareixen que l'aliança hauria de ser a totes tres comunitats, com un pack.

La portaveu parlamentària de Ciutadans ha fet l’anunci aquest divendres al migdia des del Congrés dels Diputats, on ha explicat que traslladarà la proposta als òrgans del seu partit per discutir-la. Ho ha justificat perquè “en moments excepcionals, en llocs excepcionals i en circumstàncies excepcionals, unir esforços, utilitzar una fórmula com Mejor Unidos, pot donar més veu i representar millor aquests ciutadans que estan preocupats i que estan sota el jou nacionalista o sota l’amenaça del jou nacionalista”. Fonts de la formació expliquen que es plantegen des d’anar junts a les llistes fins a pactes postelectorals, però sempre que es faci en tots tres territoris.

Arrimadas ha assegurat que li agradaria que “aquesta fórmula fos al més transversal possible”, i que comptés també amb persones de la societat civil i fins i tot “una part d’altres partits que no estiguin d’acord amb el que estigui fent la direcció nacional del seu partit”, en clara referència al PSOE. “Estic convençuda que la majoria de ciutadans constitucionalistes d’aquests territoris prefereixen un acord constitucionalista, transversal, moderat, a un acord separatista per als seus governs regionals”, ha defensat.

Es dona la circumstància que el PP de Pablo Casado ja va proposar en les dues eleccions generals de l’any passat que les dretes espanyolistes anessin de la mà a tot l’Estat, inspirant-se en el model de Navarra, i va ser Ciutadans qui va tancar-hi la porta. Després de la debacle del 10-N, però, les circumstàncies han canviat.