Dur i contundent discurs d'Inés Arrimadas en el ple d’investidura de Pedro Sánchez. Ciutadans ja havia deixat clar des del primer moment que no donaria suport a un candidat que arribés a acords “amb nacionalistes” o que governés amb "populistes". I ho ha repetit fins a la sacietat aquest dissabte a la tarda.

Arrimadas ha ofert un discurs frontal contra Sánchez i ha demanat directament a la bancada socialista si no hi ha "cap valent" per oposar-se la "infamia" del seu líder. De fet, Arrimadas aquesta setmana ja havia conversat amb barons socialistes perquè li demanessin al líder del PSOE que no pactés amb PNB i ERC. Per això, la líder de ciutadans ha denunciat el silenci del candidat socialista i dels diputats del PSOE davant la "humiliació" del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i ha els ha demanat que facin caure la investidura després que Sánchez els hagi "vengut als nacionalistes"

Arrimadas, que ha comparegut per primera vegada al Congrés, també ha criticat que el PSOE hagi pactat amb partits "regionalistes i nacionalistes" i ha acusat Sánchez de no tenir projecte de legislatura. “Vostè pensa tant a curt termini que no ha pensat com aprovarà les lleis, només en la investidura", li ha retret.

En aquest sentit, la líder de Ciutadans també ha dit que els acords amb ERC són només momentanis i l’ha alertat que a partir d’ara, “els nacionalistes passaran per caixa cada vegada que el govern pugui aprovar alguna cosa".

Arrimadas ha recordat diverses frases de Sánchez durant la campanya electoral del 10 de novembre en contra de pactar amb Unides Podem i els partits independentistes. "El mateix candidat Sánchez votaria que no a la seva investidura si fos coherent amb el que deia fa uns mesos", li ha etzibat.

La candidata ha definit el debat d’investidura com un dia “humiliant” i “vergonyós” i ha retret a Sánchez els "dies de claredat" en què "deia que que pactant amb Podem no podria dormir". L’ha acusat, en la mateixa línia, de perdre la memòria i de canviar d’opinió molt fàcilment. La portaveu li ha recordat posicionaments de socialistes que s'han mostrat en contra de l'acord amb Podem. “Ara al Sr Sánchez li deuen semblar fatxes el Sr Leguina, Guerra i Ibarra, entre d’altres”.

En el seu discurs, Arrimadas s’ha dirigit a l’oposició de l’hemicicle: “Hi ha dues manera d’estar a l’opoisicó, una és rentar-se les mans i celebrar com de malament estan aquests senyors, i l’altre és anar-nos preperant per recollir després les escorrialles”.

Sánchez exigeix "respecte" per al PSOE

En el torn de rèplica, Pedro Sánchez ha reclamat a Arrimadas, "respecte" per al PSOE i els seus diputats, a qui Arrimadas ha instat a saltar-se la disciplina de vot, i l'ha animat a "contribuir al desbloqueig, ser útil, i votar a favor de l'estabilitat de l'Estat".

 Sánchez ha recordat a Arrimadas que l'acord amb Podem va ser ratificat per la direcció i la militància i ha repassat els resultats de Ciutadans a les passades eleccions, on va perdre 47 dels 57 escons de què disposava.

El candidat a la investidura també l'ha advertit que si segueix els passos de Rivera i escolta només a la ultradreta acabarà igual que ell.