Aquest matí, han arribat els cadàvers dels dos periodistes assassinats a Burkina Faso, David Beriáin i Roberto Fraile. Els fèretres dels dos reporters han aterrat a les 9h en un avió de l'exèrcit de l'aire des d'Ouagadougou, la capital burkinesa, a la base aèria de Torrejón de Ardoz, Madrid, on les ministres d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, i la de Defensa, Margarita Robles, els esperaven a peu de pista. Els familiars també hi eren però tan sols ha parlat un portaveu d'ells ja que la resta no han pogut desplaçar-se fins a la pista.

8eba5d4c928998dd17866602a09ca3a7aaa48f6dArribada dels fèretres / Font: EFE

Al costat dels dos periodistes espanyols, també hi havia el cos del ciutadà irlandès assassinat, Rory Young, cofundador de l'ONG Chengeta Wildlife, dedicada a combatre la caça furtiva, i que es trobava amb ells en el moment de l'atac a l'est de Burkina Faso.

Per rebre les seves restes, estava present l'ambaixadora d'Irlanda a Espanya, Sile Maguire. Els fèretres dels tres morts han estat rebuts per un cordó militar d'honor i transportats a coll per vint soldats de l'Exèrcit de l'Aire.

El discurs de Robles

La ministra Robles ha dedicat el seu discurs, en la seva major part, a la tasca dels militars espanyols. Si bé ha donat les gràcies als periodistes perquè "no coneixen cap mena de frontera", ha tirat de discurs patriòtic: "Els tràmits s'han fet el més ràpid possible i agrair a l'exèrcit de l'aire que s'ha mobilitzat perquè avui, els cossos tan estimats, puguin estar amb les seves famílies".

També ha sumat l'agraïment al CNI: "En un món globalitzat, el que passa al Sahel importa, hem de seguir treballant però fent una menció molt especial al Centre Nacional d'Intel·ligència, que està present a la zona i manté relacions amb els altres països, també de la UE".

b920c0d18e3f4d144c90d4e18de37dc01e73a063Robles i Laya a la pista d'avions de Torrejón de Ardoz, Madrid / Font: EFE

Robles conclou: "Quan un espanyol mor o és assassinat, som assassinats tots". A més, ha subratllat que sense els militars, tota la tasca de repatriació no hagués estat possible: "La tripulació de l'aire ha portat els nostres germans i el company irlandès que estava a la zona". També s'ha compromès a treballar amb el govern de Burkina Faso per trobar els assassins dels dos periodistes i ha constatat que "el que passa al Sahel importa a Europa". Tot i això, cal recordar que ja es va fer arribar el comunicat d'un grup gihadista que assumia l'assassinat, i formarien part del Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans (JNIM), la filial d'Al-Qaida al Sahel.

La zona del Sahel

França, Alemanya i Itàlia també s'han compromès aquest divendres a reforçar el seu suport en la lluita contra el terrorisme i per la seguretat i desenvolupament. Juntament amb l'Estat espanyol, han publicat una declaració conjunta que la lluita contra el terrorisme, els tràfics il·lícits i totes les formes de violència "constitueix un objectiu essencial per garantir l'estat de dret i la coexistència pacífica dels sahelians".

Així, han posat de manifest les "persistents amenaces a la seguretat i els complexos desafiaments socioeconòmics a la regió del Sahel, que reclamen respostes urgents" i per això han acordat subratllar el seu compromís per reforçar el suport "en el marc d'una aproximació transversal que uneixi seguretat, governança, estabilització i desenvolupament ".

Segons la declaració, estan convençuts que per assolir un Sahel segur, estable i pròsper, l'enfocament de seguretat no és suficient i ha d'anar acompanyat de mesures d'ajuda humanitària, estabilització i desenvolupament econòmic i social, centrant-se particularment en l'educació, la salut i l'accés a serveis bàsics per a tota la població en la integritat del territori. Per això, han reafirmat la seva determinació per seguir treballant en estreta cooperació amb els països de la regió i el G5 Sahel, en el marc de la Coalició pel Sahel, l'Aliança Sahel, el Partenariat per a la Seguretat i la Estabilitat al Sahel (P3S), i altres iniciatives regionals.

 

Fotografia principal: diversos militars porten a coll els fèretres amb les restes mortals dels periodistes David Beriáin i Roberto Fraile i de l'irlandès Rory Young.