Centenars de manifestants s'han aplegat aquest dissabte a Vic per demanar l'absolució de Roger Aguayo, un jove detingut durant la vaga del 21-F de l'any 2019 en el tall de la C-25 a Gurb. La manifestació ha acabat amb la bandera d'Espanya de l'Ajuntament de Vic per terra i cremada. El jove activista s'enfronta a una petició de quatre anys de presó a petició dels Mossos d'Esquadra.

Dos manifestants encaputxats s'han enfilat fins al balcó de l'Ajuntament i han arrencat la bandera que després li han calat foc amb el cant dels segadors de fons. Els manifestants protesten en contra dels delictes que volen imputar-li a Aguayo: un delicte d'atemptat contra l'autoritat, un de desordres públics i dos de lesions. La fiscalia, per la seva part, ha reduït la petició inicial de dos anys a un any de presó per la suposada agressió als mossos. Per contra, el manifest del grup de suport a l'arrestat defensa que "Aguayo va ser detingut injustament" i que "el tall de carretera va ser totalment pacífic".

 

Roger Aguayo, detingut pels talls de la C-25 a Gurb durant la vaga del 21-F del 2019, s’enfronta a una pena de fins a quatre anys de presó. L’acusació particular que, en aquest cas, no està representada per la Generalitat, sinó per advocats privats dels agents dels Mossos d’Esquadra, l’acusa d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat, un altre de desordres públics, i dos de lesions lleus.

A més, li demana una multa de 6.060 euros en concepte de responsabilitat civil. Per la seva banda, la fiscalia li rebaixa la petició de presó fins als dos anys per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i també l’acusa de dos delictes de lesions lleus. La defensa demana l’absolució. 

Els fets contra Aguayo

La carretera C-25 va estar tallada durant més de cinc hores el 21 de febrer del 2019, amb motiu de la vaga. Durant el tall, que va començar a les set del matí i es va allargar fins a les dotze del migdia, algunes persones van resultar ferides pel desplegament dels Mossos d’Esquadra que els intentava desallotjar sense èxit.

Més tard, al vespre, quan Aguayo ja estava sota custòdia policial, centenars de persones es van aplegar davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vic per exigir el seu alliberament. El jove manifestant va demanar 'l'habeas corpus' per una detenció arbitrària i el jutge li va denegar. Finalment, cap a les vuit del vespre va ser posat en llibertat.

Al cap d'un temps, al maig, el jutge va decidir arxivar provisionalment la causa contra tres detinguts més encausats pels talls de la C-25 a Gurb durant la vaga del 21 de febrer del 2019, amb motiu del començament del judici de Primer d’Octubre. L’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Fonamentals llavors va començar una campanya de suport per recollir diners que ajudin a sufragar la defensa d’Aguayo.

 

Imatge principal: Extracte del vídeo on arrenquen i cremen la bandera d'Espanya de Vic.