La magistrada del Penal 20 de Barcelona ha començat el judici contra quatre joves independentistes, a qui la Fiscalia demana 3 anys de presó a cadascun per un delicte de coaccions amb l’agreujant d’odi per ideologia per haver fet fora set integrants de l’associació juvenil espanyolista ‘S’ha Acabat!’, en una mostra d’entitats a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el 23 de febrer de 2022.  Aquest dilluns han declarat com a testimonis cinc integrants de l’entitat, els quals ha assegurat que es van inscriure a la mostra i que els va desmuntar taula, i “un grup de més cent persones els va fer fora de la universitat a empentes i cops als peus”, i que ho van viure “amb molta angoixa i ansietat”.

Això no obstant, cap dels cinc declarants no ha detallat cap acció violenta per part dels acusats. Només la presidenta de ‘S’ha Acabat!’, Júlia Calvet, ha identificat Bernat Sánchez, de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), que “donava ordres”, i del qual ha admès que coneix d’haver estudiat junts a l’escola Projecte, de l’avinguda del Tibidabo. Una altra testimoni només ha reconegut que hi era allà Oriol, perquè va a la seva classe, i és membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), com els altres dos acusats, Duran i Pau.

Nou vídeo admès

A l’inici del judici, les advocades defensores, Sònia Olivella, Marta Bolinches i Norma Pedemonte, han demanat la nul·litat de les darreres resolucions del jutge instructor per enviar el cas a judici perquè "és genèrica" i perquè no es detalla què va fer cada un dels investigats. Han recordat que inicialment el cas es va arxivar i es va tornar a reobrir amb un atestat ampliatori dels Mossos, a més que era inicialment per un delicte de desordres públics i no de coaccions. També han demanat que es retirin els atestats mèdics per “incongruents”. La fiscal de Delictes d’Odi, Marta Gloria López Catalá, s’hi ha oposat i ha assegurat que en acabar una investigació, el jutge només ha de determinar si hi ha indicis per dur un cas a judici, com en aquest cas. Amb tot, no s’ha oposat als nous tres testimonis aportats per la defensa, així com un vídeo del periodista David Melero i el seu testimoni, que “és essencial i demostra tot el contrari del que diuen les acusacions”, segons Olivella. Les defenses demanen l’absolució pels quatre joves, que declararan al final del judici, dijous.

 ‘S’ha Acabat!’ es confessa

L’entitat ‘S’ha Acabat!’ es va constituir el 2018 per defensar la Constitució, però també per mostrar-se contra els postulats independentistes, segons ha declarat Sergi, excoordinador de l’entitat, a la vista. A més, ha reconegut que havia d’anar a un examen i els de la manifestació contrària, al final, el van deixar passar i no va fer tard a la prova.

“Diuen que som feixistes i que el nostre pensament no cap a la universitat”, ha declarat Júlia Calvet, que ha explicat que va sortir de la classe de Dret Penal quan va veure molt fum i crits contra l’entitat. També ha reconegut que el vicerector de la Pompeu, Pablo Pareja, va mediar entre les dues parts, però ella va trucar als Mossos: “Estava molt nerviosa i no veia control, ni tenien seguretat.”  Finalment, l’entitat espanyolista va difondre la situació per les xarxes socials, i a la universitat van aparèixer el diputat de Vox Ignacio Garriga, i el de Cs, Carlos Carrizosa, a donar-los suport. El vicerector ha declarat com a testimoni també.

El relat dels cinc testimonis ha estat el mateix. Uns desconeguts els van desmuntar la paradeta que tenien i més de cent persones, de negre i amb mascaretes, els va envoltar “en forma d’una U i amb els braços entrellaçats i els van conduir cap a un passadís, fins a sortir de la universitat”. I com els pegaven si tenien els braços agafats?, els ha etzibat l’advocada Pedemonte. 

La presidenta de ‘S’ha Acabat!’ no ha sabut dir quants simpatitzants i socis té l’entitat actualment. “En una entrevista, quan van passar els fets va dir uns 400 socis?”, li ha preguntat l’advocada Olivella, i Calvet ha respost: “Potser ho vaig exagerar. No som tants.” Inicialment, la magistrada ha volgut evitar la pregunta i la resposta, però la penalista li ha recordat que l’acusació particular de l’entitat els acusa de vulnerar el seu de reunió i desordres, amb la mateixa penal de 3 anys de presó.

Un grup d'estudiants s'ha concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia, blindada amb policia,  per donar suport als quatre encausats.

Les topades entre les entitats independentistes i la unionista es va viure primer a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i s'ha repetit a la Universitat de Barcelona (UB).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!