Arran ha llançat un nou manual que dona claus sobre com ocupar un pis per combatre la crisi d'habitatge entre els joves. El manual, una edició renovada del presentat el 2014, especifica com organitzar l'entrada a un pis buit, recull les eines i les tècniques per obrir diversos tipus de panys i finestres o com es punxa el subministrament elèctric o d'aigua. També explica com esbrinar si hi ha alarmes o com actuar davant una "visita policial". Finalment, repara en els aspectes jurídics i els delictes que podrien anar associats a una ocupació, com usurpació, violació de domicili o desobediència, i les penes o multes que comporten.

El manual detalla pas per pas com fer una okupació. Comença amb l'elaboració d'un mapatge de pisos, com detectar quins estan buits i també com obtenir informació sobre la propietat. Així, expliquen cal fer un cribratge dels habitatges que s'han detectat buits "d'acord amb els principis polítics, econòmics i jurídics".

Sobre com organitzar l'entrada, hi ha un apartat on es donen consells sobre com trencar els vidres per accedir a l'habitatge sense fer soroll, o altres idees per entrar-hi, com consultar per Google Maps com és el terrat, escalar-hi i despenjar-se pel pati interior fent ràpel.

Arran apunta que només 2 de cada 10 joves poden emancipar-se i quan ho fan "a costa de més del 60% del salari". Per tot plegat, defensen l'ocupació com a eina per a l'emancipació juvenil en un moment on l'increment de l'atur juvenil i les feines precàries dificulten accedir a un habitatge digne.

Vox ho denuncia

Per la seva banda, Vox ha presentat una denúncia davant la fiscalia contra el manual d’Arran i ha demanat que es prohibeixi un acte de presentació previst per aquest divendres.

La vicesecretària jurídica de VOX, Marta Castro, entén que "es tracta d'una clara instigació a delinquir i apologia del delicte", contemplat en l'article 18 de el Codi Penal, que es castiga en relació amb els delictes de robatori, extorsió, estafa i apropiació indeguda.

En el seu escrit a la fiscalia, Castro es refereix a aquest document com el "manual del perfecte delinqüent", que "ensenya amb evident pedagogia pràctica i legal a cometre altres delictes constituint un enaltiment dels mateixos". En concret, es refereix a delictes d'usurpació, article 254 del Codi Penal (CP); danys, article 263 i següents de l'CP; estafa, articles 248 i següents de l'CP; atemptat contra l'autoritat i desobediència, articles 550 i següents de l'CP; i desordres públics, articles 557 i següents de l'CP.

Per això, VOX ha sol·licitat a la fiscalia que "s'ordeni l'immediat esbrinament dels responsables de l'elaboració i publicació de l’opuscle; així com els responsables de l'organització". Demana també que es descobreixin totes les pàgines en què s'hagi publicat aquest fullet, i els diferents actes en què se li atorgui publicitat", i que se sol·liciti l'autorització judicial per eliminar totes les publicacions del manual.

Finalment, Castro requereix a la fiscalia que s'ordeni l'assegurament de proves necessàries per conèixer la realitat organitzativa d’Arran, i la seva finalitat criminal, a l'empara dels articles 570 bis i següents del Codi Penal.