El Tribunal Constitucional ha designat, amb data 3 d’octubre, cinc nou lletrats en règim d’adscripció temporal, entre els quals en destaquen dos noms, el de la professora de Dret Constitucional Argelia Queralt Jiménez i el del fiscal Javier Zaragoza Tejada. La primera s'ha destacat en els darrers temps per les seves opinions contràries al procés independentista des del constitucionalisme i el segon és el fill del fiscal Javier Zaragoza Aguado, un dels quatre fiscals que han participat en el judici al Tribunal Suprem contra la cúpula de l’independentisme i la també fiscal Elvira Tejada de la Fuente, responsable de la Unidad de Criminalidad Informática. Javier Zaragoza Aguado es fiscal especialista en Criminalitat Informàtica a Sant Sebastià.

També en destaca el nomenament de l'advocada de l'Estat María José García-Valdecasas Dorrego, ja que és la representant d'Espanya al Tribunal de Justicia de la Unió Europea (TJUE) i experta en qüestions prejudicials -ha editat aquest mateix 2019 el llibre Cuestión prejudicial ante el Tribunal de Justicia de la UE-. En aquest context no es pot passar per alt que el Tribunal Suprem ha presentat davant el TJUE una qüestió prejudicial sobre la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat, la vista de la qual tindrà lloc el proper 14 d'octubre.

Els altres dos nous lletrats són el professor de Dret Processal Nicolás Cabezudo Rodríguez i l’administrador civil de l’Estat, José Núñez Núñez. Tots aquests nomenaments arriben, a més, a pocs dies de coneixer-se la sentència del judici contra el procés sobiranista.

Els lletrats d’adscripció temporal del Tribunal Constitucional són acordats directament pel ple del tribunal, és a dir, sense concurs, entre advocats, professors universitaris, magistrats, fiscals i funcionaris públics de l’escala A amb llicenciatura de Dret. L’elecció es fa per majoria absoluta a proposta de tres magistrats i per un espai temporal de tres anys prorrogables a un màxim de nou.