L'escriptor basc Fernando Aramburu ha assegurat durant la presentació del seu llibre Patria al Parlament Europeu que a Catalunya "s'estan fabricant éssers humans fallits" i "se'ls està instruint en el menyspreu a l'altre, en l'odi a Espanya".

Aramburu creu que a Catalunya la tensió política guanyarà pes i ha assegurat que no té "solucions màgiques" per resoldre la situació perquè "si tingués receptes, ja les hauria difós".

"Fotos terribles"

Aramburu ha deixat anar acusacions molt greus. Ha assegurat que ha vist fotos terribles aquests dies a Catalunya i ho contrasta amb la seva experiència a Alemanya, on "és habitual que els col·legis organitzin excursions de camps de concentració, al revès dels nens aquests als quals se'ls lliga l'estelada al coll".

Aramburu, que s'ha expressat sobre Catalunya en establir paral·lelismes amb la societat basca que descriu en les seves novel·les, va recordar que "el nacionalisme no és un tema que hagi descobert visitant hemeroteques". "M'ha esquitxat", ha afegit l'autor, que ha assenyalat com a punt d'inflexió en la seva vida l'assassinat al febrer de 1984 a les mans dels Comandos Autònoms Anticapitalistes del senador socialista Enrique Casas.