El president de la Generalitat, Pere Aragonès, viatjarà a París la setmana vinent per participar en la trobada anual d'inici de curs econòmic i polític que organitza la patronal francesa MEDEF. Un viatge centrat en qüestions econòmiques, però no només això. I és que el cap de l'executiu aprofitarà, també, per defensar la causa de Catalunya més enllà de les seves fronteres. Dimarts, Aragonès assistirà a una taula rodona que portarà per lema 'Autònom o independent. Però europeus per davant de tot!', i que servirà per debatre, precisament, sobre el futur dels moviments polítics autonomistes i independentistes després del seu "ressorgiment" actual, passant per casos com el català, l'escocès, l'irlandès i el cors. La descripció de l'esdeveniment es planteja si Europa podria "federar-los".

En aquest debat, Pere Aragonès comptarà amb uns acompanyants de prestigi, en què hi haurà el ministre de l'Interior actual, Gérald Darmanin. Més enllà d'aquest representant del govern d'Emmanuel Macron, també s'hi podrà veure i escoltar l'ex primer ministre francès i actual advocat Bernard Cazeneuve; el president del govern de Còrsega, Gilles Simeoni; i la vicepresidenta de la regió de Guadalupe, Marie-Luce Penchard, territori caribeny que reclama més autonomia de França. La periodista Saveria Rojek serà l'encarregada de moderar-lo.

Més de 8.000 persones a la cita econòmica

Un acte, doncs, que tindrà lloc en el marc de la trobada econòmica que organitza la patronal francesa MEDEF. Sota el títol Recontre des Entrepreneurs de France ('Trobada dels Emprenedors de França'), és la gran cita econòmica i política de l'inici de curs francès, i aplega més de 8.000 persones de l'àmbit empresarial, acadèmic, social i polític. Es tracta d'un esdeveniment de gran importància al país, i que l'organització preveu que arribi a reunir 500 periodistes. Tindrà lloc durant el dilluns 29 i el dimarts 30 d'agost, i s'espera que hi participin més de 150 ponents en 30 debats i conferències programades.

El tema d'enguany és el paper que pot jugar Europa al món en un context convuls com l'actual i davant d'altres models com el nord-americà, el rus o el xinès. A més, recorda la situació econòmica actual, derivada de la guerra a Ucraïna, i es planteja quin pot ser el model de futur per a una Europa amb una inflació desbocada i un subministrament energètic que podria aguditzar aviat la crisi. Entre els participants també hi haurà membres destacats del govern francès, com la primera ministra, Élisabeth Borne; la ministra d'Europa i Afers Estrangers, Catherine Colonna; la ministra de Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher; presidents regionals, diplomàtics i empresaris, com els directors generals de Carrefour, L'Óreal, Orange, EDF o Siemens France.