És un “autèntic escàndol democràtic” i una “crisi institucional de primer ordre”. En aquests termes s’ha referit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al xoc que s’està produint a Madrid entre el poder judicial i el poder legislatiu, que ha atribuït justament a les reformes impulsades per ERC. Unes ingerències que “no són noves”, però que són un “signe de debilitament de la qualitat democràtica” de l’Estat espanyol. És per això que, durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament, el cap del Govern s’ha compromès a dues coses en aquest context: “Ni ens aliarem amb aquells que ataquen decisions del Congrés i el Senat, ni mirarem cap a una altra banda”. Un missatge molt semblant al traslladat aquest matí per Gabriel Rufián, garantint a Pedro Sánchez que no els deixarien “penjats” en la reforma del poder judicial.

Bona part de la sessió de control al president de la Generalitat ha girat al voltant d’aquesta qüestió. El cap de files de Junts, Albert Batet, ha denunciat que “a Catalunya ja fa anys que els jutges del TC, siguin conservadors o progressistes, vulneren sistemàticament la sobirania d’aquest Parlament”. Ha qualificat l’espanyola com una “democràcia fallida”, amb un poder judicial que “s’ha convertit en una Inquisició”. Per això, ha fet una crida a “tots els actors de l’independentisme” per “posar fil a l’agulla i acabar el que vam començar l’1-O”. En la mateixa línia, el diputat de la CUP, Xavier Pellicer, li ha advertit que la reforma democràtica de l’Estat “ha tocat fons” i li ha preguntat quant temps més pensa “generar falses expectatives”. El parlamentari anticapitalista ha recordat com el TC, també amb majories progressistes, ha tombat fins a 40 lleis catalanes. I ha acusat Aragonès de “desmobilitzar” l’independentisme amb les seves polítiques.

En el torn de respostes, el president Pere Aragonès ha assegurat compartir bona part del diagnòstic: “El que ha passat aquesta darrera setmana amb la majoria conservadora del Tribunal Constitucional ho coneixem bé a Catalunya”. El dirigent republicà ha situat Catalunya com el banc de proves d’aquests poders i ha atribuït justament els moviments de la cúpula judicial a les negociacions d’ERC amb el govern espanyol per a reforma del Codi Penal dels delictes de sedició i malversació: “Fruit d’aquesta proposició de llei s’han aixecat togues amunt. Senyal que avancem. I podem avançar molt més si tenim més força”.

Dit això, i garantint que no mirarà cap a una altra banda, el president de la Generalitat ha allargat dues mans a la resta de l’independentisme per a sumar forces i anar més enllà en els fruits de la negociació amb l’Estat. La primera, a Junts per Catalunya: “Quan avancem amb el diàleg i la negociació, aconseguim que es moguin coses i avançar. És imprescindible continuar acumulant forces. Les diferents mirades estratègiques no són incompatibles”. Per això ha “convidat” Albert Batet a “continuar treballant”. La segona mà allargada, a la CUP: “La posició des de Catalunya ha de ser aprofitar totes les oportunitats per aconseguir situar propostes i debats a tot arreu”.

 

Sense calendari pels pressupostos

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha preguntat pel calendari previst per a tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, una setmana després d’assolir un “bon acord” després d’unes “negociacions difícils i complexes”. El president de la Generalitat ha agraït la “feina conjunta” amb els comuns, que ha permès “un acord ambiciós amb cessions i guanys mutus”. Aragonès ha evitat posar terminis a la tramitació parlamentària dels comptes, més enllà d’expressar la voluntat que sigui “com més aviat millor”, tot i que ha admès que fins a "principis" de l'any que ve no podrà dur-los al Parlament. En aquest sentit, ha apressat Junts i el PSC, amb qui encara estan obertes les negociacions: “Les coses bones no s’han de fer esperar. No s’haurien de fer esperar innecessàriament”. Aquest dimarts, el Govern ja va activar la pròrroga temporal per a l'any vinent.

El procés no està mort

També han tingut cabuda les declaracions de Pedro Sánchez assegurant que "el procés s'ha acabat". És la pregunta de Carlos Carrizosa ha llançat al president de la Generalitat, que li ha respost de forma clara i precisa: "No". El cap de files de Ciutadans al Parlament ha aprofitat aquesta rèplica per a dirigir-se a Salvador Illa que prengui nota i ho traslladi al president espanyol Pedro Sánchez.