Un dia després de la taula de diàleg, el vicepresident Pere Aragonès ha volgut celebrar l'inici d'una "nova etapa" i ha considerat que aquesta negociació pot suposar un "punt d'inflexió" pel procés cap a la independència. Així ho ha assegurat en un esmorzar exclusiu per als socis d'El Nacional aquest matí a l'Hotel Catalonia Diagonal Centro, on també ha assenyalat com a imprescindible que l'independentisme ampliï les majories i superi el 50% dels vots en les properes eleccions catalanes.


Per Aragonès, aquest punt és imprescindible per poder tenir més "força" a la taula de negociació i rebatre l'argument que fa servir l'Estat quan diu que "l'independentisme divideix" i que no és majoritari. En aquest sentit, ha reclamat que el resultat de l'independentisme sigui "millor" i que es reforci "a tot el territori". "No volem un país a trossets. No volem una república on hi hagi gent que la sent imposada", ha afegit, tot reclamant majories "àmplies", "sostingudes en el temps" i més fortes a l'àrea metropolitana i a les grans ciutats del país on els percentatges actuals de partidaris a la independència són baixos.


En aquest punt, el líder republicà també ha volgut recordar que el PP intentava posar fi al procés a través de la "judicialització" i de la "força coercitiva", però que actualment el PSOE ha canviat el prisma cap a la "política". Un aspecte que ha celebrat, però que també ha reconegut que té un "perill": "L'Estat ens vol guanyar a les urnes". Per això, ha subratllat la necessitat que l'independentisme deixi de mirar "al del costat" per fer una "estratègia àmplia" que ajudi a consolidar les majories en noves eleccions.

"Qui obre camí rep bufetades, però ho hem volgut assumir"

Per altra banda, el vicepresident ha fet una crida a continuar la mobilització per seguir garantint la força de l'independentisme a la taula. "No buidarem els carrers per omplir les urnes", ha afirmat en aquest sentit, després de reconèixer que la reunió d'ahir no hagués estat possible "sense la mobilització de la gent". Així, ha recordat el moviment Sit and Talk que va sorgir durant les protestes de la sentència, i ha afirmat: "Si l’independentisme va a l’aeroport, a la frontera, als carrers i vota i ens diu feu-ho possible, hem d’aprofitar-ho". 


En aquest punt, el líder extramurs d'ERC també ha volgut treure pit de la feina dels republicans com a "trencaglaç" amb l'Estat per aconseguir formar la taula de diàleg, després del pacte amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. "Qui obre camí rep bufetades, però ho hem volgut assumir i si ho podem compartir molt millor", ha afirmat, després de defensar que no es podia "desaprofitar de cap de les maneres" l'oportunitat de formar un govern socialista i posar fi a l'etapa dels populars. "L'independentisme no ha de renunciar a tenir capacitat d'influència enlloc", ha afegit.


Amb tot, menys de 24 hores després de la reunió amb el govern espanyol, Aragonès ha assegurat que el diàleg pot obrir una "etapa que aporti la independència de Catalunya", però ha recordat que encara "hi ha molta feina per davant" i que "no hi ha res guanyat". "El d'ahir va ser un pas important, però tenim molta feina a fer", ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que no pensen "renunciar" ni "defallir" sabent "el suport i la responsabilitat històrica" que hi ha al darrere ni deixar "la bandera del diàleg" a l'Estat.

Les tres claus d'Aragonès per a la independència

Més enllà de la taula de diàleg, Aragonès ha volgut fer una diagnosi de l'estat del procés independentista pels membres del Club El Nacional i assenyalar els punts que considera clau per poder aconseguir l'objectiu. En aquest sentit, a més d'ampliar les majories, ha apostat per un enfortiment de la xarxa amb la societat civil i econòmica del país i ha recordat que la dimensió internacional és un "requisit fonamental" per seguir endavant.

Així, ha lamentat que algunes institucions del país es posessin de "perfil" o fins i tot "aplaudissin" durant l'octubre de 2017, per la qual cosa ha apostat per enfortir aquesta xarxa i construir una "malla impenetrable" davant els embats de l'Estat. Per altra banda, ha retret a l'independentisme haver "pecat d'autoreferència" en alguns moments pel que fa a l'agenda internacional. 

esmorzar aragones EN sergi alcazar11

"El món ens mira? No. Siguem clars. El món no ens mira, però ens veu", ha continuat, recordant que ha estat la repressió la que ha "situat la carpeta" catalana en "algunes meses i cancelleries". Per aquest motiu, ha defensat que cal seguir treballant per ampliar la dimensió internacional del procés i també per aprofitar que els principals diaris internacionals s'estan fixant en l'inici de les negociacions per forçar el president Pedro Sánchez a moure's.

Finalment, el vicepresident ha aprofitat l'esmorzar per fer una crida a tot l'independentisme a "recuperar el projecte en positiu" i a "reorganitzar les seves files" per deixar de centrar l'acció política a "veure com ho està fent el del costat" i anar a convèncer "el del davant". 

El Club El Nacional és el projecte que des d’ElNacional.cat vam engegar el passat 1 d’octubre i amb el qual volem seguir ampliant la nostra comunitat de lectors compromesos amb el país i, sobretot, amb la informació directa i en directe. El proper esmorzar privat serà amb Lluís Llach el 12 de març.