El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reafirmat en les seves paraules sobre l'espionatge contra l'independentisme i ha dit que "espiar a institucions i moviments plenament democràtics demostra la mania persecutòria i la necessitat permanent de l'Estat d'inventar acusacions contra l'independentisme". En un missatge publicat a X ha expressat el seu suport a l'expresident de la Generalitat Quim Torra, a l'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernàndez, i a tots els activistes i ciutadans "afectats". Ha exigit "saber tota la veritat i que s'assumeixin responsabilitats" perquè és una qüestió de "drets fonamentals i de democràcia". "Ho vaig dir davant el jutge i el continuaré dient en tots costats: arribarem fins al final contra l'espionatge", ha dit, titllant-lo d'il·legal i immoral.

Aquestes afirmacions d'Aragonès es produeixen després que aquest dimecres declarés davant del titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona que va ser espiat pel govern espanyol, a través del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), amb la infecció del seu mòbil amb el programari Pegasus entre el juliol de 2018 al març de 2020, segons una pericial aportada, tot i que inicialment la querella fixava els dies 4, 5 i 13 de gener de 2020, quan els va alertar el grup d'investigació canadenc Citizen Lab el 2021, que va descobrir 65 afectats de l'independentisme català. La querella també es dirigeix contra l'empresa NSO, propietària i que ha desenvolupat el programari Pegasus.

"He vingut a ratificar la querella contra el CNI perquè em va espiar. Volem que se sàpiga tota la veritat i que mai més cap ciutadà de Catalunya ni cap polític sigui espiat per la seva ideologia", va declarar Aragonès als periodistes, després de més d'una hora de declaració. Preguntat si el govern de Pedro Sánchez desclassificarà la investigació del CNI sobre el seu seguiment, el president republicà ha afirmat: "És una obligació ètica i moral del govern espanyol aixecar el secret d'aquest espionatge polític tan greu." El magistrat de Barcelona ja ha elevat el suplicatori al Consell de Ministres perquè desclassifiqui la informació d'Aragonès que té el CNI i espera la seva resposta des de mitjan novembre.