El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha signat ja el decret de convocatòria de les eleccions que se celebraran el 14 de febrer. El tràmit l'ha fet Aragonès en absència d'un president de la Generalitat en el càrrec, i amb això dona el tret de sortida cap als comicis que han d'escollir un nou Parlament.

De fet, el vicepresident ha signat el decret després de ser informat de la dissolució automàtica de la cambra per part del president del Parlament, Roger Torrent, en constatar que cap grup ha presentat un candidat a substituir Quim Torra, inhabilitat del seu càrrec ara fa poc més de dos mesos. El decret d'Aragonès s'haurà de publicar al DOGC entre aquest dilluns a la nit i aquest dimarts al matí.

Tanmateix no serà segur que les eleccions es faran en aquesta data fins el proper 15 de gener, dos dies després que la taula de partits es reuneixi per tercera vegada per analitzar el context epidemiològic. A aquest acord han arribat els grups en la segona trobada celebrada avui al matí.

Diputació permanent

Tot i la dissolució del Parlament, la Cambra seguirà activa en aquest període de temps gràcies a l'activació de la diputació permanent. Aquesta estarà formada per 23 diputats d'una manera proporcional a la composició actual de l'hemicicle i podrà seguir amb la fiscalització del Govern a través de sessions de control. 

La diputació permanent també podrà demanar la compareixença de l'Executiu perquè doni comptes sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19 o per qualsevol altre motiu. Fins ara, el Govern havia comparegut en seu parlamentària cada 15 dies per explicar la situació de la crisi sanitària.

ERC, al capdavant a totes les enquestes

ERC guanyarà les eleccions del 14-F si fem cas a totes les enquestes que han sortit fins ara. L'última ha estat la del CIS aquest matí, en què els republicans tindrien un 16,7% de la intenció directa de vot. El PSC se situaria en un 14,4% i JxCat amb un 9,9%.

Per darrere se situarien els comuns, amb el 7,6% de la intenció directa de vot, Ciutadans amb el 6,8% (un punt i mig menys), la CUP amb el 4,5% dels sufragis (set dècimes més), el PP amb el 3,5%, Vox amb l’1,5% i el PDeCAT també amb l’1,5%. El PNC de Marta Pascal obtindria un residual 0,1% dels vots.