El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat la "sobirania alimentària" i els productes de proximitat, en un acte a la Festa del Soci de Covides a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès).

Aragonès i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han assistit aquest diumenge a la 38ena edició de la Festa del Soci. Aquesta celebració és un esmorzar anual que acull socis, familiars, amics i companys del sector per poder gaudir de presentacions de vins i olis i altres propostes com concurs de fotografia i activitats per a nens. Aragonès i Jordà han visitat el recinte firal i la cooperativa de Sant Sadurní d'Anoia.

Aragonès ha estat l'encarregat de tancar la ronda de parlaments i ha afirmat que "hem de defensar la sobirania alimentària de Catalunya i els productes de proximitat per poder afrontar els reptes de futur de l'agricultura". De la mateixa manera ha volgut remarcar la importància de "garantir a tot el territori les mateixes oportunitats". 

Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu ha mostrat el seu suport al sector agrícola afirmant "que el Govern està amb vosaltres" perquè "l'alimentació és un sector clau". El president Aragonès s'ha ofert a col·laborar en els nous reptes que ha d'afrontar l'agricultura com "el canvi climàtic, que només podem combatre si som innovadors i treballem de forma conscient" o "garantir el relleu generacional i la viabilitat de les explotacions agràries, fent que el sector es pugui guanyar la vida". “Si volem, podem ser una potència alimentària”, ha afegit. 

"Exemple d'esforç"

 

A més, ha destacat la importància del "cooperativisme" perquè "davant de les dificultats hem d'unir-nos i treballar conjuntament per seguir creixent". En aquesta línia ha destacat com a fonamental la “col·laboració entre el Govern, els ajuntaments, les administracions territorials i la societat civil organitzada” per “afrontar conjuntament tots els reptes que tenim al davant”. “Sou exemple d’esforç pel sector agrícola i pel conjunt del país”, ha afirmat dirigint-se directament als socis de cooperativa de Covides. 

Precisament aquesta setmana Europa ha aprovat una nova política agrària comuna (PAC) que entrarà en vigor l'1 de gener de 2023 i es mantindrà fins a l'any 2027. Preveu una recentralització dels estats perquè part de les decisions que fins ara prenia Brussel·les es derivaran als estats membre. Amb una partida una mica més limitada, la nova PAC funcionarà amb plans estratègics estatals i exigirà condicions climàtiques als agricultors per rebre els pagaments directes. L'objectiu és que els estats tinguin més flexibilitat per utilitzar els fons i simplificar la gestió de les ajudes. Alguns territoris com Catalunya o València havien demanat la possibilitat de crear plans estratègics regionals, en comptes de participar en els estatals. La política agrària comuna és una de les més icòniques de la UE i també de les que més recursos mobilitza.

 

Foto principal: Pere Aragonès a la Festa del Soci de Covides / Govern